MENIU

Un studiu arătă că gamerii sunt mai agresivii cu oponenţii străini

FOTO: ©simonwarwick.com

Un nou studiu a arătat că nivelul de testosteron al jucătorilor de titluri competitive creşte atunci când înving un străin, dar scade atunci când înving un prieten; descoperirea sugerează că jocurile produc aceleaşi efecte biologice ca şi războiul real.

În general este considerat sănătos pentru oameni să scape de excesul de testosteron prin implicarea în competiţii cu oameni străini. Atunci când însă concurăm împotriva familiei sau a prietenilor, nu mai are sens ca organismul uman să producă hormonul, nivelul rămânând scăzut.

Demonstrarea acestei teorii a fost întotdeauna dificilă pentru că cei care concurau produceau întotdeauna testosteron în mod natural, prin efortul fizic. Din acest motiv, psihologul David Geary a decis să efectueze un experiment pe combatanţi sedentari, jucători care se înfruntă în Unreal Tournament 2004.

Studiind 42 de studenţi în timpul modurilor cooperativ şi deadmatch, Geary a determinat că nivelul de testosteron al echipelor care au câştigat împotriva unor echipe necunoscute a crescut imediat după meci, mai ales în jucătorii care au contribuit mai mult la victorie.

Pe de altă parte, membrii aceleaşi echipe care au jucat între ei, au înregistrat un nivel de testosteron chiar mai mic decât al echipei care a pierdut în meciul anterior.
Mai multe articole despre:
război Jocuri testosteron psiholog