MENIU

Un român plăteşte la notar de 14 ori mai mult decât un german pentru o tranzacţie imobiliară

Foto: dictionarjuridic.ro

Un român plăteşte pentru serviciile notariale de 14 ori mai mult pentru o tranzacţie imobiliară decât un german, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citând un studiu de consultanţă imobiliară, evaluare, cadastru şi servicii notariale.

"Dacă analizăm costurile la o tranzacţie tipică de 100.000 de euro, un român plăteşte la notar de 14 ori mai mult decât un neamţ", a spus Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit datelor prezenate de Consiliul Concurenţei, costurile notariale din România sunt mai mari de şapte ori decât în Portugalia, de cinci ori decât în Franţa, de şase ori decât în Austria sau Spania şi de patru ori decât în Belgia.

Potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, instituţia pe care o conduce va propune comisiilor de specialitate din Parlament şi Guvernului României eliminarea din cadrul legislativ a restricţiilor privind numărul de notari publici, a grilelor privind onorariile minime ale acestora în domeniul tranzacţiilor imobiliare, a restricţiilor privind publicitatea şi a celor legate de alocarea teritorială a posturilor.

"Un prim pas ar fi eliminarea tarifului pentru redactarea contractului. Acesta reprezintă 15% din tariful standard stabilit de un notar. Eliminarea acestuia ar duce la o economie anuală de 15 - 30 de milioane de euro", a spus Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a adăugat că, prin dereglementarea profesiei notariale, şi concurenţa apărută în această piaţă va duce la o scădere a tarifelor de 30%.

De asemenea, Bogdan Chiriţoiu a spus că va sesiza Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu privire la informarea precară  a consumatorilor de către bănci în legătură cu notarii selectaţi de acestea pentru efectuarea tranzacţiilor prin credit ipotecar, mai ales în privinţa informării consumatorilor încă din faza iniţială asupra tariferlor practicate de notari.

"Nu este normal ca o bancă să selecteze un notar. Acest lucru se justifică doar dacă se obţin tarife care favorizeză clienţii, dacă nu oamenii ar trebui să selecteze notarii", a mai spus Bogdan Chiriţoiu. 

Potrivit datelor prezentate de Consiliul Concurenţei, în structura costurilor obligatorii totale impozitul reprezintă 49%, serviciile notariale 41%, iar cadastrul şi intabularea câte cinci procente fiecare.