MENIU

Un român care s-ar fi aflat printre cei ce complotau pentru asasinarea lui Morales a fost ucis

Foto: abc.net.au

Un român care ar fi făcut parte dintr-un grup ce complota pentru asasinarea preşedintelui bolivian Evo Morales a fost ucis, informează New York Times în ediţia electronică.

Potrivit lui Morales, trei indivizi au fost împuşcaţi de o echipă de elită a poliţiei în oraşul Santa Cruz joi dimineaţă, după descoperirea unui complot pentru asasinarea sa, a vicepreşedintelui şi şefului cabinetului său. Este vorba despre un român, un irlandez şi un bolivian, care au fost ucişi după ce au deschis focul asupra comandourilor de poliţie ce încercau să intre în camera lor de hotel. Un ungur şi un alt bolivian au fost arestaţi în acelaşi incident.

Morales anunţase joi că un grup de "mercenari străini" a planificat asasinarea lui, la câteva ore după arestarea mai multor presupuşi terorişti la Santa Cruz. "Voiau să atenteze la viaţa vicepreşedintelui (Alvaro Garcia - n.red.) şi a lui Evo Morales, spunând că este vorba despre "mercenari străini".

Cu câteva ore înainte, poliţia boliviană anunţase că a ucis joi dimineaţă trei presupuşi terorişti şi a arestat alţi doi, în timpul unui asalt asupra hotelului unde se aflau aceştia, în Santa Cruz, capitala economică a ţării aflată în estul Boliviei.

Anchetatorii au descoperit "o mare cantitate de explozibil şi armament" în cursul unei percheziţii făcute după arestarea teroriştilor în localitatea aflată la 900 de kilometri distanţă de capitala La Paz, a declarat şeful poliţiei, generalul Victor Escobar.

În La Paz, viceministrul de interne Ruben Gamarra a afirmat că documentele arată că Morales, Garcia şi guvernatorul regiunii Santa Cruz, Ruben Costas, opozant al preşedintelui, erau vizaţi, creând şi mai mult mister în jurul logicii politice a complotului.

În schimb, vicepreşedintele Garcia a părut să-l contrazică pe Morales, spunând jurnaliştilor că grupul interceptat era format din "mercenari terorişti croaţi, irlandezi şi bolivieni".

Potrivit anchetatorilor, grupul ar fi fost implicat şi în atentatul de miercuri de la Santa Cruz, din faţa reşedinţei cardinalului Julio Terrazas, liderul Bisericii Catolice boliviene. Explozia a distrus parţial intrarea în locuinţa sa. Biserica a condamnat "atentatul criminal" care, în opinia sa, reflectă un climat de "intoleranţă". Terrazas a avut mai multe conflicte cu socialistul Morales, care îi reproşează că este politizat şi de partea opoziţiei.

Şeful statului a acuzat dreapta că se află în spatele acestui atentat, pentru a induce opinia publică în eroare, după ce popularitatea sa a scăzut.

Operaţiunea intervine la sfârşitul unei mici crize politice în Bolivia, unde Morales a fost în greva foamei timp de cinci zile, pentru a exercita presiuni asupra Parlamentului în vederea adoptării unei legi care să stabilească organizarea alegerilor prezidenţiale în decembrie. Morales este considerat favorit la câştigarea scrutinului.

Şeful de stat bolivian a vorbit săptămâna trecută despre un complot orchestrat de opoziţie care viza eliminarea sa şi a vicepreşedintelui Garcia. De la preluarea puterii în 2006 şi până în prezent, preşedintele a evocat în repetate rânduri mai multe comploturi care aveau ca scop să îl elimine sau înlăture de la conducerea Boliviei şi în care ar fi fost implicate şi Statele Unite. Totuşi, Morales nu a adus nicio dovadă pentru a-şi susţine acuzaţia.