MENIU

Un referendum este valabil dacă se prezintă la vot jumătate plus unu din alegători

Foto: saveourlittlevillage.org

Este pentru a doua oară când preşedintele Traian Băsescu cheamă populaţia să se pronunţe prin referendum asupra unei probleme de interes naţional. Primul referendum a fost organizat în 2007, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European. Atunci români au fost chemaţi să se pronunţe asupra votului uninominal, însă propunerea preşedintelui nu a fost validată.

Pentru ca o problemă de interes naţional să fie aprobată prin referendum trebuie îndeplinite două condiţii: la urne să se prezinte cel puţin jumătate plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot.

A doua condiţie: majoritatea celor care votează să fie de acord cu propunerea preşedintelui.

În 2007, votul uninominal în două tururi nu a întrunit sufragiile poporului pentru că prezenţa la vot a fost sub 50% plus 1. Pentru a se ajunge la referendumul propriu-zis, preşedintele cere mai întâi aviz Parlamentului, aviz care este consultativ. Cererea preşedintelui se dezbate şi se votează în şedinţă comună.

Dacă propunerea preşedintelui are aprobarea populară, Parlamentul este obligat să ţină cont şi să iniţieze un proiect de lege în acest sens. În cazul propunerii actuale a preşedintelui, Legislativul va trebui să demareze procedura de revizuire a Constituţiei astfel încât parlamentul bicameral să fie înlocuit cu cel unicameral.