MENIU

Un rabin şi asistenţii săi au scos bileţelele din Zidul Plângerii

Foto: RTV
Zidul Plângerii a fost curăţat de bileţelele lăsate de evrei

Curăţenie de primăvară la Zidul Plângerii, aflat în partea veche a Ieruslaimului. Un rabin împreună cu asistenţii săi au curăţat crăpăturile din Zid, în care credincioşii evrei lasă în fiecare an, milioane de bileţele cu dorinţe adresate lui Dumnezeu.

Zidul Plângerii, cel mai venerat loc al iudaismului, este curăţat în ajunul Paştelui evreiesc, sărbătorit anul acesta pe 9 aprilie.

"În anumite locuri, dacă te uiţi cu atenţie, spre exemplu acolo nu mai e loc să bagi bileţele. Sunt mii, sute de mii de turişti care vin aici în fiecare an şi rugile lor trebuie să aibă loc undeva", a declarat Zvi Hersh.

Pentru că religia evreiască interzice distrugerea documentelor în care apare numele lui Dumnezeu, bileţelele sunt îngropate, fără a fi citite de cineva, sub privirile atente ale rabinului.

Pentru cei care nu pot ajunge la Ierusalim, evreii îşi pot trimite dorinţa prin poştă, mail sau SMS. De-a lungul timpului în crăpăturile zidului au depus astfel de bileţele premierul rus, Vladimir Putin, fostul preşedinte american, George W. Bush, sau liderul de la Elysee, Nicolas Sarkozy.