MENIU

Un profesor din judeţul Braşov şi-a amenajat o garsonieră în şcoală

Foto: RTV
Inspectorii spun că fostul director a locuit mai mult timp în garsoniera din şcoală

Un profesor din comuna braşoveană Racoş şi-a construit, în şcoală, o garsonieră din banii destinaţi reabilitării unităţii şcolare. Locuinţa a fost descoperită în timpul unei inspecţii realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, care a urmărit modul de cheltuire a banilor în învăţământul braşovean.

În judeţul Braşov, au fost efectuate controale la şcolile prinse în programul de investiţii, dar şi în ceea ce priveşte raportul dintre numărul de elevi şi cel al angajaţilor respectivelor instituţii de învăţământ.

Inspectorul şcolar general al ISJ Braşov, Dorin Agache, spune că banii alocaţi modernizării unor şcoli nu s-au cheltuit eficient, exemplul cel mai bun fiind situaţia de la Racoş, pentru care cu greu va putea fi găsit un vinovat, din cauza faptului că directorul de la acea vreme al şcolii nu mai este pe post. Agache se întreabă, însă, cum de a acceptat firma de construcţii care a realizat lucrările să construiască garsoniera respectivului profesor.

Agache a mai spus că au fost descoperite şi alte locuri în care banii au fost cheltuiţi ineficient, mai ales că într-o serie de localităţi, cum ar fi Olteţ sau Vama Buzăului, şcolile urmează să fie închise din lipsă de elevi, deşi acolo s-au efectuat lucrări importante de modernizare.

Inspectorii care au efectuat controalele au mai descoperit şi alte nereguli, cum ar fi faptul că în unele şcoli numărul angajaţilor era mai mare decât numărul elevilor. Inspectorul şcolar general a mai spus că au fost descoperite şcoli care au mai puţin de 400 de elevi, dar aveau angajate trei secretare sau că într-o şcoală erau angajaţi mai mulţi fochişti, în condiţiile în care unitatea era dotată cu centrală pe sistem automat.

Inspectorul şcolar general a precizat că, în urma acestor controale, a decis reducerea numărului de angajaţi din învăţământul braşovean, 386 de angajaţi, din cei 9.700, urmând să fie disponibilizaţi. Dintre aceştia, 94 fac parte din personalul nedidactic şi auxiliar, iar restul sunt profesori pensionari care aveau continuitate pe post, iar alţii sunt necalificaţi sau suplinitori. Pe de altă parte, Agache a dat asigurări că în învăţământul braşovean nu va fi restructurat nici un post de titular.