MENIU

Un prizonier din SUA a fost supus la "simularea înecului" chiar dacă spusese tot ce ştia

Foto: RTV

Oficiali CIA de rang înalt au ordonat folosirea tehnicii de "simulare a înecului" şi alte rele tratamente asupra unui prizonier, chiar dacă anchetatorii erau convinşi că acesta le spusese deja tot ce ştia, a informat The New York Times.

Citând foşti oficiali din serviciile de informaţii, ziarul scrie că folosirea unor tactici brutale împotriva lui Abu Zubaydah, ca închiderea sa într-o cutie, care apoi era izbită de perete, a fost ordonată de oficiali de la CIA pe baza unor informaţii exagerate despre importanţa prizonierului.

Un fost oficial la curent cu acest caz a spus că Abu Zubaydah le furnizase informaţii valoroase sub un tratament nu foarte sever şi că măsurile mai dure nu au avut niciun rezultat. Potrivit oficialului, anchetatorii au fost impresionaţi de suferinţa prizonierului.

"Implora să-i fie cruţată viaţa, dar nu a mai spus nimic apoi. Nu mai avea ce să spună", a declarat fostul oficial.

Un document scris în 2005 şi semnat de Steven Bradbury, care a lucrat pentru CIA, conchidea că folosirea simulării înecului a fost justificată, chiar dacă s-a dovedit că prizonierul nu avea atâtea informaţii pe cât credeau oficialii, potrivit cotidianului.

Mai multe articole despre:
prizonier CIA închisoare tratament