MENIU

Un portret al lui Shakespeare a fost prezentat, luni, publicului

Foto: timesonline.co.uk

Un portret al lui William Shakespeare, pictat cu şase ani înaintea decesului acestuia, a fost prezentat, luni, publicului. 300 de ani, tabloul a fost în posesia unei familii care nu a ştiut până de curând identitatea celui portretizat.

Potrivit proprietarilor tabloului, acesta ar fi singurul portret al scriitorului pictat în timpul vieţii, în 1610, cu şase înaintea decesului său. Teza proprietarului tabloului va fi susţinută de Stanley Wells, cunoscut ca fiind cel mai important expert în viaţa şi opera lui Shakespeare.

În 2006, Alan Cobbe, restaurator de opere de artă, a vizitat expoziţia "Searching for Shakespeare" de la Galeria Naţională de Portrete, unde erau expuse câteva imagini ale lui Shakespeare. Lui Cobbe i-a atras atenţia portreul făcut de Janssen, deoarece a observat o asemănare între aceasta şi portretul deţinut de el. La scurt timp, a dus tabloul la Galeria Naţională, pentru a-l compara cu cele din expoziţie.

Cobbe a descoperit că portretul este asemănător cu alte două lucrări care îl înfăţişează pe Shakespeare, făcute de persoane care l-au cunoscut pe scriitor: un bust de la biserica Holy Trinity din Stratford-upon-Avon, unde este înmormântat scriitorul şi o gravură făcută în 1623.

Luni, portretul deţinut de Cobbe, pictat când Shakespeare avea 46 de ani, a fost prezentat publicului.

În acest timp, o altă imagine a lui Shakespeare pare să fi apărut, potrivit  The Guardian. Arheologii care lucrează la locul unde în urmă cu câteva sute de ani exista teatrul unde Shakespeare şi-a pus în scenă piesele, The Globe, au descoperit o bucată de ceramică pe care este pictată figura unui bărbat care seamănă cu scriitorul. Piesa de ceramică, care datează din secolul 16, arată figura unui bărbat cu barbă, păr lung şi guler cu pliseuri.

De-a lungul timpului, multe portrete au fost prezentate ca fiind ale lui Shakespeare, însă unele s-au dovedit a fi falsuri produse doar din interes financiar.

Alte portrete care arată o presupusă imagine a lui Shakespeare sunt Chandos Shakespeare, care prezintă nişte asemănări cu gravura din 1623, o pictură realizată de John Sanders, care îl face pe Shakespeare să pară prea tânăr, portretul Flowers, cu autor necunoscut, care acum este deţinut de Compania Regală Shakespeare şi portretul Soest, care a fost pictat la 50 de ani după moartea scriitorului. Niciunul dintre acestea nu are însă o dovadă clară a faptului că îl înfăţişază pe Shakespeare.
Mai multe articole despre:
tablouri portret William Shakespeare