MENIU

Un nou medicament pentru pacienţii cu insuficienţă respiratorie a fost lansat în România

Foto: farmaciiledona.ro

Pacienţii români care suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), boală pulmonară care provoacă insuficienţă respiratorie, au la dispoziţie, începând de miercuri, un nou tratament cu o substanţă numită tiotropium, care, potrivit specialiştilor, îmbunătăţeşte rata de supravieţuire.

BPOC este o boală caracterizată prin deteriorarea funcţiei pulmonare, care se manifestă după 20-25 de ani şi care împiedică pacienţii să aibă o viaţă activă. "Cele mai comune simptome ale BPOC includ respiraţia îngreunată, lipsa de aer, tuse cronică, expectoraţii. Cel mai mare factor de risc îl reprezintă fumatul, urmat de poluare", a precizat medicul pneumolog Miron Bogdan.

Un studiu a demonstrat că tratamentul cu Spiriva, medicament ce conţine tiotropium, determină îmbunătăţiri de durată ale funcţiei pulmonare pe parcursul a patru ani. În plus, specialiştii spun că rata riscului de deces a scăzut cu 16% în timpul tratamentului.

În România sunt înregistraţi peste 900.000 de pacienţi cu BPOC, în timp ce în întreaga lume mor, anual, 2.750.000 de persoane din cauza acestei afecţiuni.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, BPOC constituie, în prezent, a patra cauză de mortalitate la nivel mondial şi se preconizează că până în anul 2020 va ocupa locul trei.