MENIU

Un împrumut de la FMI nu ar fi benefic pentru România, spun specialiştii

Foto: bloombiz.ro

Taxe şi impozite mai mari! Este preţul pe care România îl va plăti dacă va bate palma cu Fondul Monetar Internaţional pentru un împrumut. Majorarea dărilor este inevitabilă, spun specialiştii, dacă ne uităm la experinţa trăită de ţările vecine. În aceste zile doi oficiali români poartă discuţii cu reprezentanţii FMI despre condiţiile unui eventual împrumut.

Vecina noastră, Ungaria, care a împrumutat anul trecut 25 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană a fost nevoită să mărească TVA-ul de la 20 la 23 la sută. Era o măsură aşteptată, spun specialiştii, având în vedere că Executivul de la Budapesta trebuie să-şi îndeplinească angajamentele faţă de ce cele două instituţii. Experienţa Ungariei ar putea fi trăită şi de România, avertizează analiştii, având în vedere că autorităţile de la Bucureşti bat în aceste zile la porţile mai multor instituţii pentru a primi un împrumut. În prezent, discuţiile se poartă cu reprezentanţii FMI.

"E posibil să insemne reducere de cheltuieli plus o creştere de venituri prin potenţiale creşteri de taxe'', susţine Ionuţ Dumitru, analist financiar-bancar.

România are nevoie de un împrumut pentru acoperirea datoriilor companiilor private, dar şi pentru finanţarea deficitului bugetar. În cel mai pesimist scenariu asta înseamnă 18 miliarde de euro. Specialiştii spun însă că ne putem descurca şi cu mai puţini bani.

Pentru a face rost de o astfel de sumă, ţara noastră va avea în vedere mai multe instituţii de la care se va putea împrumuta.

"Nu vă aşteptaţi, în concluzie, să fie un singur împrumut, nu vă aşteptaţi să fie o cifră pe care să o înţelegeţi de fiecare dată'', declara guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, săptămâna trecută.

Printre ţările care au împrumutat recent bani de la Fondul Monetar Internaţional se numără Ucraina, Letonia sau Serbia.