MENIU

Un împrumut de la FMI ar putea stabiliza moneda naţională, potrivit lui Mihai Tănăsescu

Foto: RTV

Autorităţile române încep în această dimineaţă discuţiile cu reprezentanţii FMI pentru un împrumut. Negocieri se poartă şi cu oficialii de la Bruxelles, dar şi cu alte instituţii financiare internaţionale. Discuţiile cu reprezentanţii FMI vor dura două săptămâni.

Semnarea acordului ar putea avea efecte directe asupra românilor care merg la bancă să îşi plătească ratele. Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, invitat marţi seară în emisiunea Realitatea te Priveşte a explicat că ratele la bănci ar putea să scadă. Mai mult decât atât, băncile şi-ar putea relua creditarea.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu a explicat că accesarea unui împrumut de la FMI va creşte încrederea investitorilor, va stabiliza moneda naţională şi implicit ratele vor scădea."Un asemenea tip de acord nu vine decât ca încrederea în societatea românească să crească, nu să descrească ceea ce s-ar putea traduce printr-o stabilizare a cursului, a creditării de către bănci", a declarat Tănăsescu.

Statul român ar putea fi însă obligat să reducă şi mai mult cheltuielile publice. Deşi miercuri a sosit la Bucureşti o delegaţie a FMI, nimeni nu ştie până în acest moment ce sumă va fi contractată şi din câte surse.

"Nimeni nu ştie nici preşedintele nici primul ministru, nici guvernatorul BNR care va fi suma şi nici FMI. Nu e vorba doar de un împrumut FMI ci e vorba de un pachet de credite, sunt angajate discuţii cu CE care ar putea să dea o parte din suma necesară şi FMI să dea o altă parte, şi ar mai putea intra în disctuţie o altă instituţie", a afirmat Adrian Vasilescu,consilier al guvernatorului BNR.