Un film interzis în Germania de cenzorii comunişti a ajuns în cinematografe, după 43 de ani
Filmul "Hands Up or I Shoot", interzis în 1966 de cenzorii comunişti din Germania, unul dintre cele mai amuzante filme produse în estul ţării, a ajuns în cinematografe după 43 de ani, informează cotidianul britanic The Times.
Deşi unele fragmente ar putea fi de neînţeles pentru tinerii care s-au născut după căderea comunismului, filmul stabileşte un principiu valoros - acela că germanii din estul ţării încercau să facă haz de conducătorii lor.
"Nu ştiu dacă va fi un hit. Dar este foarte spiritual în anumite părţi şi arată cât de rigid era sistemul", a declarat criticul Angelika Mihan.
Filmul regizat de Hans-Joachim Kasprzik are ca temă crezul ideologic potrivit căruia infracţiunile reprezentau doar un fenomen tranzitoriu din timpul socialismului, care atunci când adevăratul comunism s-ar fi instalat, ar fi dispărut.
Personajul principal, Holms, jucat de Rolf Herricht, este un poliţist dintr-un oraş fără infracţiuni, un semn sigur că Germania de Est se apropia de paradisul comunist. Holms este ambiţios şi frustrat - tânjeşte după o urmărire ca în filme, după un caz de succes, aşa că angajează nişte persoane ca să fure un monument din piaţa oraşului, apoi pleacă în căutarea autorilor acestei infracţiuni fictive.
Comitetul central al partidului comunist a insistat să se facă schimbări în dialog şi în editare. Cenzorii aveau de ce să se teamă, deoarece peste graniţă, în Polonia, scenaristul Slawomir Mrozek a reuşit să treacă de cenzori cu piesa "Police", întâmplare care i-a nemulţumit pe societici. Piesa avea în centru un poliţist care interoga un prizonier politic şi satiriza nevoia unei poliţii care să creeze proprii inamici.
Cenzorii germani au fost determinaţi să nu repete greşeala. "Filmul prezintă munca organelor de securitate într-o lumină proastă şi militează împotriva scopului de a elimina criminalitatea", potrivit biroului de cenzură. După ce au fost cenzurate, casetele cu filmul au fost închise într-un seif de oţel unde au stat 34 de ani, până când compania de film Defa le-a descoperit.
"Hands Up" ar fi putut deveni capodopera regizorului Hans-Joachim Kasprzik dacă regimul est german nu ar fi privit umorul ca fiind subversiv. Regizorul a murit în 1997.