MENIU

Un elev din Rimini a fost bătut pentru că era român

Foto: viveresenigallia.it

Un elev român din localitatea Montescudo, din provincia italiană Rimini, a fost bătut de un italian în vârstă de 16 ani, din cauza naţionalităţii sale, relatează cotidianul La Gazzetta del Mezzogiorno.

Potrivit victimei, în timp ce aştepta în staţia de autobuz, agresorul l-a insultat şi ameninţat în repetate rânduri. Apoi l-a împins şi l-a lovit cu pumnii în figură. Românul a depus plângere la poliţie, care l-a identificat pe agresor şi îl cercetează în stare de libertate.

Medicii legişti de la spitalul Riccione au afirmat că leziunile băiatului se vor vindeca în opt zile. 

Numărul agresiunilor xenofobe a crescut în ultima vreme în Italia, pe fondul unei serii de violuri şi alte infracţiuni comise de străini, inclusiv români, şi a prezenţei în Guvern a Ligii Nordului, formaţiune xenofobă.

Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost atacat un bar aparţinând unor români din apropiere de Guidonia, unde patru români ar fi agresat sexual o tânără şi l-ar fi bătut pe prietenul acesteia. 

De asemenea, un adolescent român în vârstă de 15 ani a fost agresat la Florenţa de doi italieni în vârstă de 17-18 ani, care l-au întrebat mai întâi dacă este român. Şi o măcelărie aparţinând unui român din Guidonia a fost atacată cu o bombă artizanală, iar un grup de persoane a aruncat cu sticle incendiare barul unei românce din aceeaşi localitate.

În plus, mai mulţi demonstranţi neofascişti au atacat patru români şi cinci albanezi în Guidonia, iar mai mulţi manifestanţi au încercat să îl linşeze pe unul dintre românii arestaţi pentru violul de la Guidonia. 

Autorităţile italiene au cerut populaţiei din Peninsulă să nu învinovăţească întreaga comunitate română din Italia pentru infracţiunile comise de unii. "Să nu facem greşeala de a generaliza şi de a crede că toţi românii comit astfel de infracţiuni. Greşelile şi vina unei singure persoane nu trebuie generalizate la popoare întregi sau la comunităţi întregi. A face acest lucru este o greşeală culturală", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno. 

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat preocuparea profundă faţă de actele xenofobe la adresa românilor din Italia, apărute în urma unei infracţiuni comise de un grup de români în Guidonia, şi a subliniat că numai aproximativ 0,3% dintre românii de acolo sunt arestaţi sau condamnaţi. 

Mai multe articole despre:
Italia elev agresat Rimini român