MENIU

Un copil român prins la cerşit în Italia a fost repatriat, însă justiţia noastră l-a trimis înapoi

Foto: viaggiaresempre.it

Un copil de numai patru ani, pus să cerşească de propria familie în Italia, stârneşte un adevărat scandal diplomatic între autorităţile române şi cele italiene. Totul a pornit după ce Tribunalul de Roma a decis ca băiatul să fie trimis în România şi să fie îngrijit de un asistent maternal, dar justiţia de la noi a hotărât ca acesta să fie încredinţat mamei naturale, înapoi în Italia.

Însuşi ministrul de Externe italian, Franco Frattini s-a arătat extrem de îngrijorat de cazul copilului şi le-a cere autorităţilor de la Bucureşti să ia măsuri.

Copilul s-a născut în 2005 în România, iar la vîrsta de doi ani a plecat împreună cu familia în Italia.

"Era ţinut în condiţii foarte grele, în condiţii mizere, era pus, mai mult decât atât, la cerşit de către bunica maternă (...) În situaţia aceasta serviciile sociale împreună cu poliţia din Italia au preluat copilul şi au asigurat ocrotirea într-un serviciu social din Roma", a declarat Mioara Bogdan, secretar general ANPDC.

Cazul a fost judecat de Tribunalul pentru Minori din Roma, care a hotărît că cel mai bine pentru copil era să se întoarcă în România. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a făcut toate demersurile pentru repatrierea copilului.

Copilul a venit în ţară pe 27 octombrie anul trecut şi a fost încredinţat unui asistent maternal. Dar, pe 3 decembrie 2008, Tribunalul din Caraş Severin a luat o altă decizie.

"S-a iniţiat o solicitare de plasament a copilului la asistent maternal, aşa cere legislaţia noastră, însă tribunalul, în loc să dispună plasamentul în continuare al copilului la asistentul maternal, a dispus ca acesta să se întoarcă în familia care s-a purtat cum s-a purtat cu copilul", a precizat Mioara Bogdan.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Adopţie a făcut recurs la Curtea de Apel Timişoara, fără niciun rezultat însă. Prin urmare, copilul de patru ani a fost ajuns din nou alături de familia care, iniţial, l-a pus să cerşească.