MENIU

Un copil de 9 ani din Galaţi, înjunghiat în piept cu o foarfecă, se află în stare gravă la spital

Foto: wordpress.com

Un băieţel de 9 ani din municipiul Galaţi s-ar fi înjunghiat accidental în inimă, vineri, în timp ce se juca cu o foarfecă, însă poliţiştii şi inspectorii sociali au demarat o anchetă pentru a afla dacă nu cumva copilul a fost atacat de părinţi.

Incidentul s-a produs vineri, într-un apartament din cartierul gălăţean Micro 40. O vecină a fost cea care a alertat autorităţile.

"E vorba de un băieţel de 9 ani care suferise - dintr-un accident sau agresiune, nu se ştie clar - o plagă toracică înjunghiată. Echipa de urgenţă şi medicul de gardă au constatat că băiatul era şocat, agitat, palid, cu o plagă înjunghiată penetrantă în hemitoracele stâng anterior. I s-au acordat primele îngrijiri. Ulterior s-a dovedit că plaga afectase şi plămânul, şi inima, deci era sânge şi în plămân, şi în jurul inimii. A fost transportat rapid la spital şi introdus în sala de operaţie pentru o intervenţie chirurgicală", a declarat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă de la Galaţi, dr. Mihai Polinschi.

După operaţie, copilul a fost stabilizat şi internat în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei".

Părinţii le-au spus poliţiştilor că băiatul lor s-a accidentat singur în timp ce se juca cu foarfecele. Declaraţiile lor sunt contrazise, însă, de medici, care apreciază că rana este foarte profundă şi nu pare a fi produsă prin autoaccidentare de un copil de 9 ani. Expertiza medicilor legişti va clarifica împrejurările în care s-a rănit copilul. Între timp, poliţiştii i-au audiat pe vecinii familiei băieţelului, care spun că mama copilului a aruncat foarfecele plin de sânge şi tricoul copilului pe geam, în loc să sune la 112.

Şi Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a demarat o anchetă în acest caz.

"În acest moment, nu avem foarte multe elemente. Nu am reuşit să stăm de vorbă cu mama. De asemenea, nu am reuşit să stăm de vorbă cu copilul, e practic imposibil. El e la Reanimare acum. Dialogul cu mama şi copilul reprezintă pentru noi cele mai importante elemente pentru anchetă. Am reuşit să stăm de vorbă doar cu tatăl. Nu sunt date relevante, nu sunt suficiente. Aşteptăm rezultatul medicilor legişti, dar şi rezultatul anchetei pe care Poliţia a demarat-o", a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Galaţi, Tania Calcan.

Dacă rezultatele anchetei autorităţilor nu îi vor incrimina pe părinţi, aceştia riscă totuşi să fie acuzaţi de neglijenţă, în condiţiile în care rana i-a pus copilului viaţa în pericol.

"Rana i-a pus viaţa în pericol, de-aia a şi fost introdus rapid în sala de operaţie, pentru că sângele, mai ales cel de la inimă, putea să-i oprească oricând cordul", a declarat dr. Mihai Polinschi.

"Nu avem niciun element care să demonstreze (neglijenţa, n.r.), dar, omeneşte vorbind, gravitatea acestui accident, maniera în care copilul s-a înţepat cu un foarfece la o asemena adâncime, e un accident foarte grav. Lucrul acesta ne face să fim foarte atenţi. Poate că în această familie există nişte disfuncţionalităţi, poate că părinţii ar fi putut să ia în calcul riscurile de accidente din casă, poate ar fi putut evita, poate nu au abilităţi de părinţi foarte bine dezvoltate", a spus Tania Calcan.