MENIU

Un cercetător a prezis cutremurul din Italia, dar a fost numit "imbecil"

Foto: lastampa.it

Un cercetător italian a prezis cutremurul din Aquila cu câteva săptămâni înainte, dar a fost raportat autorităţilor pentru că a creat panică.

Un tehnician al Institutului de astrofizică, Giampaolo Giuliani, susţinea că poate prezice seismele. "De zece ani reuşim să vedem astfel de evenimente la o distanţă de 100-150 kilometri. De trei zile se înregistra o creştere a radonului", un gaz care este emis în momentul seismelor, a spus el.

"Creşterea puternică a radonului anunţă cutremure puternice", a subliniat el. În urmă cu opt zile, Giuliani a spus că un cutremur puternic va avea loc în curînd în Sulmona, oraş din regiunea lovită de seism. Anunţul, care a provocat panică, a făcut ca şeful protecţiei civile italiene, Guido Bertolaso, să-l numească "imbecil".

Institutul de astrofizică a spus că cercetările privitoare la seisme efectuate de Giuliani "sunt desfăşurate cu titlu personal". Bertolaso a spus luni: "Cutremurele nu pot fi aunţate, aceasta este părerea comunităţii oamenilor de ştiinţă".

Şeful Instititului naţional de geofizică a spus că adevărata problemă este că Italia nu a luat măsuri de precauţie, în pofida istoriei sale tragice de cutremure.

Mai multe articole despre:
cutremur morţi clădiri Italia dispăruţi victime pagube