Un bolnav de cancer a fost plimbat între secţiile unui spital
După 20 de ani de regim democratic, suntem încă printre puţinii europeni ale căror drepturi rămân, uneori, doar pe hârtie. Sistemul sanitar ne oferă, zilnic, astfel de exemple. Am reuşit chiar să revenim în lumea bună a filmului cu povestea tragică a unui pacient plimbat până la moarte între spitale. Din păcate, nu este o fantezie, ci România reală.
În septembrie, cazul unui gorjean de 58 de ani, Alexandru Vătuiu, un om care trăieşte dintr-un ajutor social de 100 de lei şi din mila sătenilor, a şocat opinia publică. Bărbatul a fost plimbat între spitale, exact ca in filmul lui Cristi Puiu, \"Moartea domnului Lăzărescu\".
\"După ce i-au luat datele, un domn de acolo, medic sau asistent, mi-a spus, gata, l-aţi adus, puteţi pleca. Noroc că nu am plecat. După ce l-a văzut, o doamnă a zis că nu ţine de ei\", a declarat viceprimarul din Turburea, judeţul Gorj, Toma Stamatoiu.
Aşa că l-au trimis pe pacient la Unitatea de Primiri Urgenţe, la aproximativ trei kilometri distanţă. N-a rămas nici aici. Bolnavul a fost trimis, pe jos, la secţia de oncologie, la un alt kilometru distanţă. \"S-a considerat că pacientul poate merge pe picioarele lui\", a spus un asistent.
Supărat că bolnavul este plimbat de colo-colo, viceprimarul care l-a adus la spital a cerut ajutorul presei locale. Când au apărut şi jurnaliştii, medicii de la UPU şi-au schimbat atitudinea, l-au trimis în sfârşit pe pacient la secţia de oncologie cu ambulanţa.
Din nefericire, astfel de cazuri se petrec destul de des. Motivele sunt numeroase: un sistem subfinanţat, oameni care uneori muncesc până la epuizare, dar şi alţii lipsiţi complet de orice respect faţă de pacientul căruia ar trebui să-i asigure, conform Constituţiei, dreptul la sănătate.