MENIU

Un bărbat locuieşte singur pe o insulă de pe Mureş de mai bine de 20 de ani

Foto: RTV
Nea Vasile sau Robinson Crusoe cum l-au poreclit apropiatii, locuieşte de peste 20 de ani singur pe o insula de pe Mureş

O viaţă relaxată, fără grija zilei de mâine, în plină criză economică. Pare un vis, însă în România există cel puţin o persoană care trăieşte astfel.

Nenea Vasile sau Robinson Crusoe, cum l-au poreclit apropiaţii, stă de peste 20 de ani singur pe o insulă de pe Mureş. Nu se plictiseşte însă deloc, are hectare întregi de teren pe care trebuie să le îngrijească.

Barca este singura variantă de a-l vizita pe nenea Vasile. Un drum de jumătate de oră prin Lunca Mureşului. Paznicii lui Robinson Crusoe ne simt de la distanţă. Nu poţi călca pe insulă decât cu aprobarea stăpânului.

Nea Vasile nici nu-şi mai aduce aminte când s-a mutat pentru prima dată pe insulă. Au trecut peste 20 de ierni. Când era mic, venea aici cu tatăl său pentru a pescui. A crescut şi s-a angajat şofer. Nu a rezistat însă mai mult de cini ani. Şi-a lăsat soţia la Pecica, cea mai apropiată localitate şi s-a izolat.

Trebăluieşte toată ziua. Şi-a făcut o grădină de zarzavaturi de invidiat, are o livadă cu vişini, pruni, gutui şi cireşi. Seara îl mai vizitează prietenii cu care joacă şah.

Inventiv, nea Vasile nu duce lipsă de nimic. Are şi curent electric cu ajutorul unui generator. Nea Vasile nu se gândeşte nici în ruptul capului să îşi părăsească insula. Ba mai mult, a anunţat deja apropiaţii că vrea să fie îngropat acolo.

Mai multe articole despre:
Mures gospodărie insulă