MENIU

Un angajat al Departamentului de Stat american a spionat timp de 30 de ani pentru Cuba

Foto: nydailynews.com

Un fost angajat al Departamentului de Stat american şi soţia sa au fost arestaţi pentru spionaj în favoarea Cubei timp de 30 de ani, perioadă în care au folosit metode demne de filmele hollywoodiene pentru a transmite informaţiile, transmite AFP.

Walter Kendall Myers, în vârstă de 72 de ani, cu numele de cod "agent 202", şi soţia sa Gwendolyn Steingraber Myers, cu un an mai tânără, cu numele de cod "agent 123", au fost arestaţi joi de poliţia federală şi convocaţi în justiţie, a anunţat vineri Departamentul american al Justiţiei. FBI a reuşit să îi prindă graţie unui agent al său care îi convinsese că este spion cubanez.

Cuplul, care locuia la Washington, ar fi acceptat să spioneze în favoarea Cubei la şase luni după o vizită a lui Myers în insula comunistă, în decembrie 1978. Soţul subtiliza informaţii din Departamentul de Stat memorându-le şi luând notiţe. "Am fost întotdeauna prudent. În mod normal, nu scoteam documente" din clădire, a mărturisit el agentului FBI care l-a demascat.

Potrivit mărturisirilor cuplului, statul cubanez i-a contactat adesea prin mesaje radio codate pe unde scurte, pe care cei doi le decriptau apoi cu ajutorul unui program furnizat de serviciile de informaţii cubaneze. Soţia lui Myers a spus că tehnica lor favorită pentru a transmite informaţiile agenţilor regimului comunist consta în a schimba cărucioarele în supermarketuri, pentru că "era destul de uşor de făcut".

Fostul angajat al Departamentului de Stat a dat asigurări că a primit "numeroase medalii" din partea guvernului cubanez. Mai mult, cei doi au petrecut o seară cu liderul cubanez Fidel Castro în 1995.

"Activitatea clandestină prezentată în documentele de inculpare, care a durat aproape trei decenii, este extrem de gravă", a declarat adjunctul secretarului justiţiei, responsabil de probleme de securitate naţională, David Kris. Cei doi riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru că şi-au disimulat activităţile ilegale.
Mai multe articole despre:
Cuba spionaj Statele Unite Departamentul de stat