MENIU

Un albatros a înghiţit o colecţie uimitoare de obiecte din plastic

Foto: Rebecca Hosting

La prima vedere această colecţie de periuţe de dinţi şi capace de plastic arată ca un mozaic colorat. Dar, din păcate, toate aceste obiecte au fost găsite în stomacul unui albatros laysan mort.

Această imagine este pe coperta ediţiei de azi a revistei Philosophical Transactions of the Royal Society, care subliniază efectul plasticului asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.

Pasărea a fost găsită pe atolul Kure, o insulă izolată din Hawaii alcătuită dintr-o lagună albastră şi o barieră de corali circulară. Albatrosul a murit probabil de foame.

Albatroşii adulţi zboară  mii de kilometri  în căutarea hranei pentru cei mici şi de multe ori le aduc, din greşeală, bucăţi de plastic din "Marea Barieră de Gunoaie" din Pacific.

Descoperită în 1997 de marinarul californian Charles Moore, "Marea Barieră de Gunoaie" este o supă marină făcută din şapte milioane de tone de deşeuri, aduse împreună de curenţii oceanici.

Gunoaiele sunt incredibil de greu de strâns întrucât sunt împrăştiate pe suprafaţa apei, şi nu stau laolaltă.

În schimb, s-au format mai multe insule de gunoaie, din care cele mai multe sunt ascunse sub apă.

Voluntarul ecologist Suzanne Frazer organizează campanii de curăţare a plajelor din Hawaii. "Înăuntrul zecilor de albatroşi morţi am găsit o groază de obiecte precum capace de la sticle, brichete, jucării şi periuţe de dinţi. Ingerarea plasticului duce la blocaje, foamete şi deshidratare", a spus ea.

John Klavitter este un biolog rezident pe atolul Midway. Acesta a declarat că un pui de albatros poate mânca aproximativ 28 de grame de plastic fără a fi în pericol. Dar dacă această cantitate este depăşită, puiul moare.

Producţia de plastic creşte cu 9% pe an şi cel mai probabil va depăşi 300 de milioane de tone până în 2010.

Aproximativ 80% din gunoaiele din oceane sunt aduse de pe pământ, 10% sunt făcute din plasele de pescuite iar restul sunt pierdute de nave, potrivit ONU.