MENIU

Ultimele ore din viaţa lui Michael: A citit Biblia şi a ascultat Gipsy Kings

Foto: yanikem.googlepages.com

Michael Jackson a fost extrem de agitat înainte de moarte şi a intrat într-o stare depresivă alimentată de excesul de medicamente, potrivit unei relatări recente aparţinând biografului artistului.

În orele dinaintea morţii, Regele Pop era sub influenţa unor analgezice foarte puternice. Michael a citit Biblia şi a scris câteva versuri "întunecate, de coşmar". Apoi a început să arunce acuze isterice celor care au organizat seria de concerte de la Londra, plângându-se că a fost "trădat".

Relatarea îi aparţine lui Ian Halperin, biograful lui Michael Jackson, autor al best-sellerului "Unmasked: The Final Years of Michael Jackson". El a intervievat mai mulţi angajaţi ai megastarului, membri ai familiei, prieteni şi anchetatori pentru a recrea ultimele ore ale vieţii regretatului artist.

Ultimele 12 ore ale vieţii lui Michael au fost agitate, megastarul fiind într-o stare de paranoia din ce în ce mai accentuată, spune Halperin, citat de Daily Mail. La puţin timp după miezul nopţii, pe 25 iunie, ziua morţii megastarului, Jackson şi-a ieşit din fire: a cerut ca turneul de la Londra să fie anulat, a vrut să vorbească cu Joseph Jackson, tatăl său, ţipând că "Joe Jackson este singura persoană în care mai are încredere". Când i s-a spus că tatăl său nu poate fi contactat, Michael i-a cerut medicului său personal, dr. Conrad Murray, să-l "adoarmă". "A vrut cu disperare să vorbească cu tatăl său, dar l-au minţit. I-au spus că nu reuşesc să dea de el. Dacă s-ar fi văzut cu Joe Jackson în seara aia, cred că Michael ar fi încă în viaţă", spune Ian Halperin.

"Pe 24 iunie, Michael s-a trezit la prânz. Fusese treaz până la 4 dimineaţa. De obicei, lua masa la ora 13, dar în ziua aia nu a mâncat mai nimic. Se plângea că îl dureau gâtul şi plămânii. Îl durea şi spatele, în urma repetiţiilor pentru concertul de la Londra", povesteşte biograful.

După ce s-a trezit, Michael şi-a injectat Demerol şi Lidocaină. Două ore mai târziu, a ieşit din dormitor încă îmbrăcat în pijama şi puţin ameţit de la medicamente. A vorbit puţin cu una dintre menajere şi a refuzat să răspundă la cele trei apeluri telefonice primite până la ora 16. Avea programată o repetiţie de dans cu mezinul familiei, Blanket, care urma să apară pe scenă alături de el în concert, însă Michael nu a mai vrut să repete. La ora 16.30 Michael s-a închis în dormitor şi pentru următoarele şase ore nimeni nu poate spune ce a făcut artistul. Însă potrivit rapoartelor toxicologice, cel mai probabil a continuat să îşi injecteze medicamente.

La ora 22.40, personalul din casă a auzit muzică în camera lui Michael. Două ore mai târziu, uşile dormitorului s-au deschis şi Michael a ieşit arătând fragil, consumat de frică şi furie, relatează Halperin. Ajutoarele megastarului i-au povestit lui Ian că Jackson a ascultat muzică clasică timp de câteva ore, iar apoi a trecut la muzica celor de la Gipsy Kings. "Nu erau preferaţii lui Michael. Starea lui de spirit era extrem de haotică", crede biograful.

La ora 1 noaptea, pe 25 iunie, Michael a primit un telefon de la consilierii lui. "A început o ceartă pe teme financiare. Atunci Michael a anunţat că anulează turneul. Spunea că organizatorilor nu le pasă de sănătatea lui şi îi era frică de consecinţele fizice şi psihice. Poate că ar fi susţinut cinci concerte, însă 50 erau prea multe", explică Halperin. Biograful adaugă: "Michael era în mod clar supărat. Mi s-a spus că a început să plângă. Atunci a cerut să vorbească cu tatăl său pentru că el era singura persoană care putea să rezolve lucrurile. I s-a spus că tatăl său nu răspunde la telefon şi că îl vor contacta din nou a doua zi".

Halperin susţine că Joseph Jackson a încercat să-şi viziteze fiul timp de câteva săptămâni, înaintea morţii, însă s-a lovit constant de gărzile de corp care nu l-au lăsat să intre în casa artisului. "Le era frică de faptul că Joseph va vedea în ce stare e Michael şi va anula concertele. El le spunea întotdeauna copiilor lui: Ori intraţi pe scenă în formă maximă, ori nu intraţi deloc", spune Halperin.

La primele ore ale zilei în care a murit, artistul a început să scrie poezii "întunecate, chiar înfricoşătoare". Poeziile au fost găsite, agăţate de aţe în camera sa. "O luase razna", crede Halperin.

În următoarele 40 de minute, Michael a stat pe pat plângând şi citind din Biblie. La ora 1.51, Michael l-a chemat pe dr. Murray. A fost auzit zicându-i medicului că este pregătit să adoarmă. La 1.57, megastarul a mers în camera doctorului, unde primea, în mod normal, un "amestec somnifer" care conţinea Diprivan.

Din câte se ştie, ultimele cuvinte ale lui Michael au fost "Nu-ţi face griji pentru mine. Mă culc", spuse cu o voce slabă unuia dintre angajaţi. 25 de minute mai târziu, dr. Murray a părăsit camera, potrivit investigaţiilor lui Halperin, lăsându-l pe Michael într-un somn adânc din care nu s-a mai trezit.

"Este dificil să se dovedească ce exact l-a ucis pe Michael. Era un om extrem de bolnav. Un lucru este însă sigur: tatăl său ar fi dărâmat porţile pentru a-l salva, dacă ar fi ştiut în ce stare se află. Nu se ştie cât ar mai fi trăit, dar ar fi supravieţuit acelei nopţi", încheie biograful lui Michael.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie, ancheta privind cauza morţii artistului fiind încă în desfăşurare. 

Mai multe articole despre:
moarte Michael Jackson biografie biblie ian halperin