MENIU

UE va sprijini economia în cadrul regulilor pieţei unice, arată proiectul de declaraţie a summitului

Foto: wordpress.com

Ţările Uniunii Europene şi-au luat luni angajamentul de a face tot posibilul pentru a sprijini creşterea economică, însă cu respectarea regulilor pieţei unice, potrivit unui proiect de declaraţie ce va fi discutat de lideri la reuniunea informală de duminică de la Bruxelles.

Reuniunea trebuie să se asigure că piaţa unică este folosită la maximum ca motor pentru relansare pentru a sprijini creşterea economică şi locurile de muncă", se arată într-un proiect de rezoluţie obţinut de Reuters.

Statele membre "recunosc că deblocarea canalelor de credit este crucială pentru eficienţa măsurilor fiscale de impulsionare adoptate" de fiecare guvern în parte, se mai arată în proiectul de declaraţie.

Acesta poate suferi modificări în timpul reuniunii informale de trei ore de la Bruxelles a liderilor statelor membre.

Liderii UE se reunesc duminică într-un summit informal, pentru a-şi reafirma unitatea, după mai multe săptămâni de polemică ce le-a afectat credibilitatea, dar apelurile pentru susţinerea celor mai fragile economii ale blocului riscă să fie primite cu răceală.

Sectorul auto, lovit din plin de criză şi care furnizează locuri de muncă unui număr de 12 milioane de persoane în Europa, ar trebui să fie în centrul discuţiilor Celor 27, prevăzute să înceapă la ora 15.00, ora României, şi să dureze trei ore. Aceasta cu atât mai mult cu cât tocmai industria auto a generat un conflict inedit legat de protecţionism, care le-a avut drept principale protagoniste pe Franţa şi Cehia, actuala deţinătoare a preşedinţiei UE.

Reuniunea este ultima dintr-o serie de astfel de întrevederi la nivel înalt înaintea summitului G20 din aprilie de la Londra, unde europenii vor să îi arate noului preşedinte american Barack Obama că UE ca bloc este un partener comercial de care trebuie să se ţină cont.