UE stabileşte noi standarde de siguranţă pentru produsele de dormit pentru nou născuţi şi copii mici
Noi standarde de siguranţă pentru produsele de dormit pentru copii, incluzând plăpumi, saci de dormit şi saltele pentru paturi de copii, care ar trebui să prevină o mare parte a accidentelor asociate paturilor de copii, au primit joi lumină verde din partea statelor membre ale UE.
Votul a avut loc la Bruxelles, în cadrul Comitetului pentru siguranţa generală a produselor.
Accidentele asociate paturilor de copii sunt responsabile în fiecare an de mai multe decese ale copiilor decât cele asociate oricărui alt produs de îngrijire a copiilor.
În pofida frecvenţei accidentelor grave, uneori fatale, cauzate de saltelele paturilor de copii, apărătoarele laterale pentru paturile de copii, paturile de copii suspendate, plăpumile pentru copii şi sacii de dormit pentru sugari, în momentul de faţă nu există standarde de siguranţă ale UE destinate acestor produse.
Noile standarde propuse vor reduce riscul de accidentare, de exemplu, prin sufocare cu părţi laxe, imobilizarea unui copil datorită unui design necorespunzător al unei saltele pentru pat de copii sau asfixierea cauzată de corzi sau bucle.
Se vor introduce şi alte standarde necesare, cum ar fi cerinţe referitoare la stabilitate şi design, care să vizeze reducerea riscului de căderi şi de leziuni asociate paturilor de copii suspendate.
Cerinţele de siguranţă propuse fac în continuare obiectul unei perioade de analiză cu durată de trei luni din partea Parlamentului European şi a Consiliului, după care vor fi transmise colegiului comisarilor în vederea adoptării unei decizii formale, înainte de a fi trimise organismelor europene de standardizare.
"Este la latitudinea fiecărui părinte sau a fiecărei persoane care se ocupă cu îngrijirea copiilor să hotărască care este cea mai bună modalitate de a asigura siguranța copiilor. Preocuparea noastră este aceea ca părinţii care aleg să utilizeze aceste produse să nu trebuiască să-şi facă griji cu privire la siguranţa acestora", a declarat comisarul european pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva.