MENIU

UE este pregătită să înceapă negocierile pentru semnarea Acordului de Asociere cu R. Moldova

Foto: bihor.ro

UE este pregătită să înceapă negocierile privind semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, a declarat vineri, la Chişinău, Carl Bildt, ministrul suedez de Externe, la finalul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, relatează Unimedia.

Întrevederea, la care a fost prezentă şi troica Uniunii Europene, a avut loc în contextul preşedinţiei suedeze a UE. Carl Bildt a precizat că scopul vizitei delegaţiei UE la Chişinău este de a stabili următorii paşi în relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

"Suntem interesaţi de asigurarea unui mediu politic stabil favorabil implementării reformelor în Republica Moldova", a afirmat ministrul suedez de externe. El a adăugat că "politica actualei guvernări de la Chişinău deschide noi perspective în relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană".

La rândul său, Mihai Ghimpu a menţionat că Alianţa pentru Integrare Europeană are drept scop democratizarea Republicii Moldova, depăşirea crizei social-economice şi integrarea în Uniunea Europeană. "Vom realiza proiectele din cadrul Parteneriatului Estic, dar voinţa cetăţenilor noştri este de a ne încadra cât mai curând posibil în marea familie europeană", a precizat preşedintele Parlamentului de la Chişinău. "De aceea, pledăm pentru includerea Republicii Moldova în pachetul balcanic, pentru libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE", a afirmat preşedintele interimar al R. Moldova.

În acelaşi timp, Ghimpu a solicitat susţinere din partea UE şi SUA în rezolvarea conflictului transnistrean. În context, Carl Bildt a reiterat poziţia Uniunii Europene în vederea susţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2.

Mai multe articole despre:
UE negocieri Republica Moldova semnare