Udrea: Printr-o strategie de dezinformare au fost lansate minciuni cu privire la valoarea serviciilor juridice achiziţionate de MT
Ministerul Turismului nu a cheltuit nimic pentru servicii de promovare prin realizarea de materiale promoţionale şi nici pentru instalarea de indicatoare rutiere, deşi sumele vehiculate în presă, ca fiind cheltuite pentru respectivele servicii, sunt de 468.000 de euro, respectiv miercuri, de ministrul Elena Udrea.
"Nu numai că Ministerul Turismului nu a cheltuit 121.500 de euro pe pixuri, brichete şi umbrele, ci nu a cheltuit nici măcar un leu pentru asemenea obiecte", precizează comunicatul.
"Deşi reprezentanţii Ministerului Turismului au afirmat public, în mod repetat, şi au făcut dovada, prin facturi, că instituţia a cheltuit aproximativ 7.500 de euro pentru perdele şi jaluzele, constatăm, cu stupoare, că se continuă dezinformarea opiniei publice, prin dezbateri televizate în care se afirmă că am fi cheltuit, în acest scop, suma de 75.000 de euro", precizează Elena Udrea.
În opinia ministrului, printr-o "strategie de dezinformare", în mass-media au fost lansate "minciuni" cu privire la valoarea serviciilor juridice achiziţionate de Ministerul Turismului.
"Conform contractului - cadru publicat pe site-ul ministerului, valoarea reală a serviciilor juridice contractate este de 400.000 lei (adică sub 100.000 de euro), din care s-au plătit, până acum, mai puţin de 5.000 de euro. Precizăm că pentru contractul de asistenţă juridică încheiat anul trecut de guvernul liberal la turism, s-au plătit peste 1.000.000 de lei, echivalentul a aproximativ 300.000 de euro", se mai arată în comunicat.Mai mult, potrivit ministrului Turismului, "toate aceste speculaţii, de rea - credinţă, care dovedesc necunoaşterea legii şi dispreţ faţă de deontologia jurnalistică, sunt făcute pe seama Planului Anual de Achiziţii Publice, document pe care Ministerul Turismului l-a depus la Comisia Parlamentară".
"Jurnaliştii ar fi trebuit să ştie (iar dacă nu, ar fi trebuit să se informeze cu privire la acest fapt) că un Plan Anual de Achiziţii al unei instituţii publice cuprinde cheltuieli prezumate doar, la începutul unui an calendaristic, conform activităţilor legale, specifice instituţiei respective, şi în niciun caz nu înseamnă cheltuieli efectuate", atrage atenţia Udrea.
"Fiind vorba de un document de lucru intern, prevederile acestuia pot fi modificate chiar şi săptămânal, în funcţie de priorităţile pe care şi le stabileşte instituţia respectivă şi de contextul economic în care instituţia îşi desfăşoară activitatea", explică ministrul Turismului.
"Facem apel la mass-media să încerce să îşi păstreze echidistanţa şi obiectivitatea faţă de activităţile Ministerul Turismului, oricât ar fi de dificil în această perioadă de mare agitaţie politică. Reiterăm disponibilitatea totală a ministerului de a pune la dispoziţia presei informaţiile reale, necesare unui demers jurnalistic corect", se arată în finalul comunicatului.
Citeşte şi...