MENIU

UDMR propune dezbateri privind ridicarea la nivel de organizare de stat a formelor de autonomie

Foto: NewsIn

Congresul UDMR a adoptat sâmbătă o rezoluţie denumită "Uniunea noastră, Europa noastră", prin care anunţă că va propune dezbateri privind ridicarea la nivel de organizare de stat a formelor de autonomie.

Potrivit rezoluţiei, modelul de autonomie propus de UDMR se încadrează în limitele constituţionalităţii, iar autonomiile din Europa servesc şi populaţiei majoritare, motiv pentru care solicită un dialog cu clasa politică şi societatea civilă româneasă pentru a declara formele de autonomie drept forme de organizare statală.

"Considerăm că este indispensabil ca Uniunea Europeană să ridice la rangul de principii generale practicile ţărilor şi principiile care stau la baza acestor modele de autonomie. Formele de autonomie definite în programul nostru se armonizează cu condiţiile existenţiale specific minoritare ale maghiarilor din România, totodată se încadrează în limitele constituţionalităţii, respectiv se conformează cu modelele europene de autonomie bazate pe principiile subsidiarităţii şi a autorităţilor locale care au contribuit la crearea Europei moderne. Suntem convinşi că autonomiile comunitare dincolo de decentralizarea administrativă servesc în egală măsură şi interesele populaţiei majoritare, aşadar solicităm iniţierea unui dialog cu clasa politică şi societatea civică românească în vederea ridicării sistemului de autonomii la nivel de organizare a statului", se arată în rezoluţia UDMR. 

Totodată, la nivelul Uniunii Europene, UDMR va propune ca diferitele forme de autonomie să fie orientative pentru statele membre.

UDMR mai arată în rezoluţie că maghiarii din Secuime îşi doresc "o autonomie teritorială care să ofere Secuimii un cadru organizatoric unitar, furnizând deopotrivă soluţii pentru problemele caracteristice ale maghiarilor şi românilor care trăiesc în această regiune".

Referitor la tipul de automie, UDMR precizează că este vorba de autonomie culturală.

"O autonomie culturală care să garanteze autoritate locală în domeniul educaţiei şi culturii, să asigure informarea în limba maternă la toate nivelele vieţii publice. O autonomie culturală care în domeniul educaţiei în limba maghiară din România să asigure competenţe pentru păstrarea şi continuarea identităţii etnice, pentru însuşirea cunoştinţelor competitive şi accesibile tuturor. Urmărim un tip de autoritate locală culturală care să asigure pentru comunităţi minoritare în mediu inter-etnic, respectiv în diasporă, în măsura proporţiilor acestor comunităţi, programe specifice în cadrul instituţiilor culturale de stat sau în subordinea autorităţilor locale", se precizează în documentul votat de delegaţii UDMR.

UDMR mai cere şi forme instituţionale care să înlesnească dezvoltarea autonomiei. 

În ceea ce priveşte guvernarea, UDMR solicită continuarea programelor guvernamentale care să servească - în afara competenţelor asigurate de autonomii - nevoile economice şi sociale ale comunităţii maghiare din România.

Rezoluţia a fost adoptată de cu unanimitate de voturi de cei peste 500 de delegaţi prezenţi la Congresul UDMR.