MENIU

Ucraina a intrat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale

Foto: REALITATEA.NET

Campania pentru alegerile prezidenţiale din 17 ianuarie 2010 a început oficial luni în Ucraina avându-i în centru pe principalii rivali - premierul Iulia Timoşenko şi liderul opoziţiei, prorusul Viktor Ianukovici.

La mai puţin de 90 de zile de scrutin, comisia electorală va putea înregistra candidaturile şi dezbaterea electorală poate începe, chiar dacă protagoniştii sunt deja omniprezenţi pe micul ecran şi în spoturile publicitare.

Timoşenko şi Ianukovici, acesta din urmă candidat şi la alegerile din 2004 când a fost învins de Viktor Iuşcenko, sunt în fruntea sondajelor, la diferenţă mare de următorii clasaţi, promiţând celor 46 de milioane de locuitori ai fostei republici sovietice, situate la porţile Uniunii Europene, un duel foarte viu.

"Cred că un al treilea candidat nu va putea interveni în acestă dispută în doi", spune Iuri Iakimenko, expert la Centrul pentru studii politice şi economice Razumkov.

Deocamdată, poziţia lui Ianukovici, fost premier, popular în estul şi sudul rusofon şi rusofil al ţării, pare mai solidă, reunind 22 până la 27% din intenţiile de vot, faţă de Iulia Timoşenko (13-16%), care este susţinută de vestul şi centrul naţionalist, potrivit celui mai recent sondaj al Centrului Razumkov.

Chiar dacă rivalul cel mai apropiat de ei, fostul preşedinte al Parlamentului Arseni Iaţeniuk, supranumit adesea "Obama ucrainean" pentru tinereţea şi dinamismul său, o talonează pe Timoşenko, fiind creditat cu 11-13% din intenţiile de vot, unii experţi se îndoiesc de capacitatea sa de a reprezenta cu adevărat o ameninţare pentru actualul premier.

Alţi candidaţi probabili, în primul rând preşedintele în exerciţiu Viktor Iuşcenko, erou al Revoluţiei portocalii din 2004, sunt creditaţi cu circa 5% din intenţiile de vot.

"Victoria" frauduloasă a lui Ianukovici, susţinut deschis de Kremlin, a declanşat în 2004 mişcarea populară de protest cunoscută sub numele de Revoluţia portocalie, până când scrutinul a fost anulat de justiţie.Însă, de atunci, absenţa reformelor promise, dublată de crize politice repetate, a redus aproape la zero şansele realegerii lui Iuşcenko.

Şi Timoşenko a pierdut teren de la revenirea sa în fruntea guvernului, în decembrie 2007. Criza economică mondială care a lovit dur ţara, provocând devalorizarea monedei naţionale cu 40%, i-a dat o lovitură dureroasă.

Chiar şi într-un al doilea tur ea rămâne cu un retard important în sondaje faţă de principalul său adversar, Ianukovici fiind preferat de 33-40% dintre alegători, iar Timoşenko numai de 24-28%. Însă Iulia Timoşenko "a dovedit adesea că pentru ea nu există obstacole de netrecut", subliniază săptămânalul independent Korrespondent.

Sunt primele alegeri prezidenţiale de la Revoluţia portocalie, însă chiar dacă protagoniştii rămân aceiaşi, situaţia s-a schimbat radical. Preşedintele şi premierul, efigii ale Revoluţiei portocalii, au devenit duşmani politici. Ianukovici, adeversar declarat al celor doi la alegerile din 2004, a fost aproape anul acesta de a forma o coaliţie anti-Iuşcenko împreună cu Timoşenko.

"Diferenţa este mai degrabă în stil decât în substanţă", consideră Niko Lange, analist la Fundaţia Konrad Adenauer din Kiev. Principalii doi rivali "susţin integrarea Ucrainei în UE, pledează pentru relaţii intense şi pragmatice cu Rusia şi nu vorbesc de aderarea Kievului la NATO", subliniază analistul.