MENIU

TRU: Clubul Român de Presă trebuie să ia atitudine în cazurile Roşca Stănescu şi Chirieac

Foto: bp.blogspot.com

Europarlamentarul PD-L Traian Ungureanu a solicitat Clubului Român de Presă să se pronunţe în cazul înregistrării unei convorbiri între jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac şi şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei.

Europarlamentarul PD-L Traian Ungureanu a afirmat că înregistrarea ar demonstra existenţa unui şantaj făcut de doi ziarişti la adresa unui înalt funcţionar public şi a cerut Clubului Român de Presă să ia atitudine în această chestiune. "Problema care apare este că avem de-a face cu doi jurnalişti ce se prezintă seară de seară la televiziuni, unde dau lecţii de moralitate şi pretind că despart adevărul de minciună şi binele de rău", a spus Ungureanu în cadrul unei declaraţii de presă susţinute miercuri. Ungureanu a apreciat că cei doi ziarişti devin, după emisiunile la care participă, "şantajişti, mafioţi la modul ucrainian".

"PD-L consideră că este de datoria societăţii civile şi a presei să lămurească această situaţie ce pune în dubiu credibilitatea presei. Clubul Român de Presă, o instituţie foarte sensibilă la problemele presei, trebuie să manifeste aceeaşi sensibilitate, acelaşi interes şi aceeaşi îngrijorare faţă de această situaţie", a spus europarlamentarul democrat-liberal. El a cerut şi organizaţiilor nonguvernamentale să ia atitudine în cazul înregistrării. "Unele şi-au manifestat interesul faţă de prefraudarea alegerilor. Poate că şi preşantajul sau şantajul poate fi un subiect de interes", a afirmat Traian Ungureanu.

Democrat-liberalul a apreciat că instituţiile mass-media au ignorat "în mod deliberat" un subiect care, în alte ţări, ar fi fost principala ştire a zilei, instituindu-se astfel un fel de cenzură a presei asupra presei. "Cei doi ziarişti ar trebui să renunţe la eticheta de independenţi, iar televiziunile ar trebui să-i prezinte în calitate de stâlpi ai campaniei împotriva lui Traian Băsescu", a conchis Ungureanu.

Ziarul "Curentul "a publicat, în ediţia de marţi, un articol însoţit de un fişier audio şi stenograma unei convorbiri care ar fi avut loc, pe 25 septembrie, între şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, şi jurnaliştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chireac. Potrivit ziarului "Curentul", cei doi jurnalişti ar fi încercat să-l şantajeze pe Cătălin Macovei în legătură cu un presupus împrumut de 100.000 de euro, de la un cămătar, susţinând că deţin documente în acest sens. În schimb, ce doi ar fi încercat să obţină informaţii despre anchetele ANI în legătură cu miniştrii PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu. De asemenea, Stănescu i-a spus conform stenogramei, şefului ANI că informaţiile referitoare la conturile celor trei lideri PDL sunt utile înainte de alegeri.