Tropicul Capricornului: Bunului-simţ trebuie să-i aducem, din când în când, afronturi
Antoaneta Ralian, Tudor Chirilă, Eugen Istodor şi Cristian Teodorescu au lansat cel mai nou volum al Colecţiei Cotidianul Literatura,"Tropicul Capricornului" marţi seară, la Art Jazz Club, ghidându-se după un singur motto: bunului-simţ trebuie să-i aducem, din când în când, afronturi. Nimic mai nimerit pentru a nu trăda crezurile autorului acestui roman-cult, Henry Miller.
Cel care a făcut americanii să roşească de indignare şi din pudoare încât
publicarea sa a fost interzisă 30 de ani în SUA şi ridică sprâncene până în
ziua de azi a avut parte de elogii binemeritate şi a reuşit, chiar şi
postmortem, să înveselească atmosfera şi să inspire poante nu tocmai dintre
cele mai cuviincioase.
Glumele cele mai deocheate le-a produs chiar excelenta traducătoare în limba română a volumelor lui Henry Miller, Antoaneta Ralian. "Cum se face că o doamnă respectabilă şi bine-crescută ca dvs. s-a apucat să traducă asemenea năzdrăvănii?", i s-a adresat scurt şi direct moderatorul evenimentului, Cristian Teodorescu. Mărturisirea cu sare şi piper a venit instantaneu şi deloc neintimidată. "Trebuie să-i mulţumesc lui Henry Miller care, de acolo unde este, a ţinut să facă o plăcere unei octogenare. Nu credeam că îi plac doamnele în vârstă, deşi ştiam eu că este mai pervers. Şi, iată, a perseverat, pentru că i-am tradus mai multe cărţi, de fiecare dată cu aceeaşi voluptate".
Plăcerea de a încălca un tabu, devorarea pasajelor "obscene", pe lângă care restul i se părea "umplutură", aşa descrie Antoaneta Ralian experienţa Miller. "Literatura sa nu este una a unui pornograf, ci a unui prozator care a ţinut să nu îi rămână străin nimic din ceea ce era omenesc".
Solistul Tudor Chirilă, care a citit la lansare pasaje-şoc din "Tropicul Capricornului", a mărturisit că romanul l-a pus pe gânduri şi l-a făcut să se simtă "un mare ipocrit".
Eugen Istodor a avertizat că Henry Miller te face să te simţi "violat" pentru că îţi pui întrebări "ontologice" când îl citeşti: este mai bine să duci o viaţă sigură, dar repetitivă, sau una dezlânată, de aventurier, dar
cu permanenta nesiguranţă a zilei de mâine? Antoaneta Ralian l-a contrazis, totuşi, mărturisind că, ea nu s-a simţit "deloc violată" de Henry Miller, deşi având în vedere câte cărţi i-am tradus, "trebuia să mă simt violată de mai multe ori".
Săptămână viitoare, pe cititorii Cotidianul îi aşteaptă o nouă întâlnire literară care ameninţă să sfideze regulile, tot la Art Jazz Club, sugerată de romanul lui Sebastian Faulks, "Engleby" care pune (şi mai şi răspunde) o întrebare simplă: cum ar trebui să fie un suspect de crimă pentru a fi plăcut de cititori?