MENIU

Treisprezece state din Asia îşi măresc stocurile de medicamente de teama gripei porcine

Foto: cbc.ca

Treisprezece state asiatice au hotărât să-şi mărească stocurile de medicamente pentru combaterea gripei porcine şi să analizeze modurile în care ar putea pune în comun "resursele esenţiale" în cazul unei pandemii, potrivit unei declaraţii ministeriale adoptate în Thailanda.

Miniştii Sănătăţii chinez, japonez şi sud-coreean, alături de cei din zece state membre în Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) s-au reunit la Bangkok pentru a stabili un front comun în faţa ameninţării reprezentate de virusul A (H1N1). Potrivit textului, ei au convenit să examineze posibilitatea de a depista persoanele care părăsesc zone afectate în mod special de gripa porcină.

Participanţii la reuniune au hotărât să "evalueze necesităţile potenţiale şi să mărească stocul de medicamente importante, de resurse medicale şi de echipamente personale de protecţie" până la nivelurile necesare unui răspuns eficient.

Acest lucru este considerat necesar, deoarece 90% din producţia mondială de vaccinuri se concentrează în prezent în Europa şi în Statele Unite, ceea ce înseamnă că "accesul tratamentelor eficiente constituie o problemă majoră în această regiune", subliniază declaraţia ministerială.

Cele 13 ţări asiatice, care reprezintă aproximativ o treime din populaţia mondială, au anunţat că vor crea un "sistem pentru a pune în comun resursele esenţiale din stocurile naţionale, în caz de urgenţă".