MENIU

Trei musulmani britanici, condamnaţi pentru conspiraţie la uciderea a 10.000 de oameni

Foto: telegraph.co.uk

Trei musulmani britanici au fost găsiţi vinovaţi de planificarea unor atacuri sinucigaşe cu bombă, în urma cărora ar fi putut cădea victime 10.000 de persoane.

Cei trei britanici, parte a unei celule al-Qaeda, plănuiau să omoare câteva mii de oameni prin detonarea unor explozibili lichizi la bordul a cel puţin şapte curse aeriene de pasageri transaltlantice, relatează The Telegraph. Dacă cei trei reuşeau să-şi ducă la bun sfârşit planul, atacurile ar fi fost de trei ori mai sângeroase decât cele de pe 11 septembrie 2001, din SUA.

Condamnarea celor trei bărbaţi vine după cea mai mare operaţiune anti-teroristă din Marea Britanie şi două procese care au costat circa 60 de milioane de lire.

Arestarea lor în 2006 a dus la interzicerea imediată, pe scară mondială, a introducerii lichidelor la bordul avioanelor, de către pasageri. În momentul de faţă, pasagerii avioanelor nu pot avea la ei recipiente mai mari de 100 de ml.

În momentul arestării, unul dintre musulmani, Abdulla Ahmed Ali, avea în buzunar un stick de memorie pe care erau marcate şapte zboruri din Londra, cu destinaţii în SUA şi Canada, fiecare cu câteva sute de pasageri la bord. Mai mult, o discuţie dintre terorişti interpelată de autorităţi relevă faptul că aceştia plănuiau încă 18 atacuri cu bombă.

Doi dintre cei condamnaţi făcuseră filme în care explicau motivele care i-au împins la atacurile sinucigaşe.

Abdulla Ahmed Ali, Assad Sarwar şi Tanvir Hussain au fost condamnaţi după ce juriul a deliberat timp de 54 de ore. Cei trei riscă să-şi petreacă restul vieţii în închisoare.

Mai multe articole despre:
terorişti Marea Britanie bombă avion condamnare