Trei militari, martori în dosarul de spionaj, îi iau apărarea lui Floricel Achim
Trei militari care sunt martori în dosarul de spionaj au dat declaraţii în faţa organelor de urmărire penală, susţinând că Achim nu avea acces la informaţii clasificate, potrivit motivării deciziei Curţii de Apel, prin care s-a prelungit mandatul de arestare pentru Floricel Achim şi Marinov Zikolov.
Astfel, martorul Mihai Ferchesu a declarat că pe calculatorul său se redactau documentele secrete de stat, calculatorul având cont şi parolă care nu puteau să fie accesate de către o altă persoană.
Un alt militar, Octavian Braneţ a declarat că Achim avea acces numai la înscrisurile tipărite pe suport de hârtie, documente pe care "le ducea în biroul lui Dragoş Petrişor".
Dragoş Petrişor este un alt martor care a declarat în faţa organelor de urmărire penală că Floricel Achim nu avea acces la informaţii clasificate.
Declaraţiile celor trei militari au fost invocate în instanţă de avocatul lui Floricel Achim, citând din filele dosarului de urmărire penală.
În motivarea deciziei instanţei nu apare nicio precizare referitoare la funcţia celor trei şi dacă aceştia sunt colegi cu Achim.
De asemenea, Floricel Achim a declarat în faţa instanţei că nu a vândut secrete de stat şi că nu avea acces la informaţii clasificate, solicitând magistraţilor să aibă în vedere şi declaraţiile celor trei militari la luarea unei decizii privind starea sa de arest.
Achim a arătat, în faţa instanţei, că la dosar nu ar exista probe care să ateste că a vândut informaţii secrete. La acest dosar "predomină documente nesecrete sau secret de serviciu, nicidecum informaţii clasificate", a declarat subofiţerul.
Pe de altă parte, procurorii au arătat, în faţa instanţei, că Floricel Achim îi dadea lui Zikolov atât informaţii clasificate, cât şi informaţii mai puţin importante.
Potrivit procurorilor, cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov primea de la Achim memory-stick-ul şi la rândul său "cu sau fără o periere prealabilă a eventualelor date şi documente de importanţă minoară, a celor nerelevante sau a celor care nu aveau legătură cu sistemul militar le transmitea reprezentantului puterii străine, Ucraina".
În ciuda acestui fapt, pocurorii subliniază şi atitudinea bulgarului de "nemulţumire" în momentul în care acesta a primit de la Achim un memory-stick care nu conţinea suficiente informaţii clasificate "secret" sau cu un grad mai înalt de secretizare.
Anchetatorii efectuează verificări pentru identificarea altor persoane care au legături cu inculpaţii pentru a se stabili dacă mai sunt şi alţi oameni implicaţi.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, sâmbătă, recursul împotriva deciziei de prelungire a mandatelor de arestare pe numele lui Floricel Achim, subofiţerul MApN acuzat de trădare prin transmitere de secrete, şi al bulgarului Marinov Zikolov, acuzat de spionaj.
Decizia de sâmbătă este definitivă.