Trei milioane de teste rapide pentru depistarea COVID vor fi achiziționate și distribuite către UPU. Ce spune ministrul Sănătății
Trei milioane de teste rapide pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus vor fi achiziționate în următoarea perioadă, testele urmând să fie distribuite Unităţilor de Primiri Urgenţe (UPU) din țară. Un anunț în acest sens a fost făcut, astăzi, de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Tătaru susține că joi seara, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, au fost operaţionalizate aceste teste, iar folosirea lor în UPU are rolul de a decongestiona activitatea acestora.
"Faptul că se colmata o Unitate de Primiri Urgenţe, ocupând locuri şi la izolare, până aşteptam un rezultat RT-PCR, am operaţionalizat aceste teste rapide, având o jumătate de oră în care putem detecta dacă este SARS-CoV-2 pozitiv sau negativ, pacientul mergând pe sectoarele respective. În următoarea perioadă vor fi acele teste pentru unităţile de primiri urgenţe", a declarat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.
În legătură cu faptul că unele spitale nu au kit-uri pentru aparatele RT-PCR, Tătaru a precizat că situaţia are legătură cu managementul unităţii sanitare, cu furnizorul de kit-uri şi cu tipul de aparat, care poate folos kit-uri diferite.
"Noi, în acest moment, avem o rezervă pe care o monitorizăm în fiecare zi, dar, mă repet, ţine foarte mult de fiecare tip de aparat şi kit-ul respectiv", a spus ministrul.
Nelu Tătarus-a aflat, astăzi, în vizită la Spitalul de Urgenţă din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna. Ministrul a făcut, împreună cu autorităţile locale, o reevaluare a situaţiei pandemice din judeţ, a investiţiilor derulate, dar şi o reevaluare a unui management integrat, în ceea ce priveşte tratatea cazurilor de COVID-19.
"De comun acord, am stabilit ca şi celelalte spitale, prin tipul lor de suport COVID, să preia cazurile uşoare şi medii, rămânând ca Spitalul Judeţean să acorde asistenţă medicală pentru cazurile severe, critice, în special Terapie Intensivă, iar aici să putem desfăşura şi activitate non-COVID. Am reiterat şi am rediscutat implicarea autorităţilor locale şi a managerilor de spitale atât în conduita din spital, cât şi în prespital, repetând de nenumărate ori că această pandemie se tranşează în prespital", a arătat ministrul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte vizita la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna, Nelu Tătaru a spus că se va folosi şi această unitate sanitară în recuperarea pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19, mai artă sursa citată.