MENIU

Trei dintre cei şapte militari acuzaţi de furtul de arme de la Ciorogârla au fost arestaţi

foto: prbullet.com

Cei trei militari acuzaţi de furtul de arme de la Ciorogârla au fost arestaţi. Alţi patru militari care nu şi-au îndeplinit atribuţiile vor fi cercetaţi în libertate.

Este vorba despre sergentul major Ionuţ Gagea, caporalul Ion Petrică şi caporalul Marius Tudorache. Aceştia au declarat recurs.

Ionuţ Gagea, Ion Petrică şi Marius Tudorache împreună cu alţi patru militari fuseseră reţinuţi, joi seara, de procurorii militari în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla, a anunţat Parchetul General. Ceilalţi patru militari vor fi cercetaţi, în continuare, în stare de libertate.

Doi dintre militarii reţinuţi, joi, în cazul furtului de arme de la Ciorogârla sunt militari de carieră şi riscă câte o pedeapsă de 10 până la 20 de ani închisoare, iar ceilalţi cinci sunt soldaţi şi gradaţi voluntari, fiind pasibili de închisoare de la 1 la 5 ani, conform Codului Penal.

Astfel, sergentul major Ionuţ Gagea, anchetat pentru furt, şi sergentul Marian Tudorache, reţinut pentru încălcare de consemn, sunt subofiţeri, ceea ce înseamnă că sunt militari de carieră.

"A fost făcută o anchetă administrativă şi s-au constatat nereguli grave privind atribuţiunile de serviciu. Prin decizia judecătorilor de a-i acuza pe cei trei ca fiind implicaţi în furtul de arme de la Ciorogârla este confirmat şi caracterul penal al neregulilor. Sistemul guvernat de proceduri de securitate există la ora actuală. Problema care a apărut aici este factorul uman, ei aveau reguli, dar pe care nu le-au împlinit", a declarat Mihai Stănişoară, ministrul Apărării.

Trei dintre cei şapte militari reţinuţi joi seara fac parte din lotul celor 17 cadre militare eliberate din funcţie, pe 30 ianuarie, de ministrul Mihai Stănişoară. Astfel, caporalul Marius Tudorache a fost reţinut de procurorii militari pentru furt calificat, acesta fiind comandantul pazei unităţii militare de la Ciorogârla, în timp ce caporalul Cristian Radu şi soldatul Nicolae Niţă sunt anchetaţi pentru călcare de consemn.  

Sigiliul unui depozit din Unitatea tehnică militară din Ciorogârla, judeţul Ilfov, a fost găsit rupt, pe 28 ianuarie, conform unor surse din Ministerul Apărării Naţionale.   

Cel puţin 51 de arme au dispărut din depozitul care aparţine Aviaţiei, au declarat surse militare.  

 

Mai multe articole despre:
militari arme anchetă Parchetul General Ciorogârla