MENIU

Transportorul blindat Piranha, destinat operaţiunilor din Irak, nu are un blindaj corespunzător

FOTO: RTV
O singură maşină de luptă Piranha costă aproape două milioane de euro

Armata trebuie să mai plătească până la 3 milioane de euro pentru a mări protecţia noilor transportoare blindate, Piranha. Deşi ştiau că maşinile de luptă trebuie să meargă în Afganistan, reprezentanţii armatei le-au cumpărat cu un blindaj care rezistă la doar 4 kg de explozibil.

După ce s-a constatat o creştere vertiginoasă a numărului de victime, oficialii au hotărât să cumpere kituri suplimentare de protecţie pentru toate cele 31 de transportoare contractate.

O singură maşină de luptă Piranha costă aproape două milioane de euro. Deşi era clar că transportoarele vor fi trimiste în Afganistan pentru a înlocui bătrânul TAB, armata le-a comandat cu nivel de protecţie II. Acum, trebuie cumpărate kituri care vor îmbunătăţi protecţia până la nivelul III. Un singur kit poate costa până la 100.000 de euro.

Piranha a avut probleme încă de la început. Turela girostabilizată care are o mitralieră de 12,7 mm, produsă de o firmă israeliană, nu a funcţionat cum trebuie. Mitraliera se încălzea foarte repede şi funcţiona sub parametri.

În ciuda optimismului specialiştilor, Piranha, un vehicul de aproape două milioane de euro are în continuare probleme legate de softul sistemului de armament. Armata tocmai a refuzat să recepţioneze încă şapte de astfel de blindate care constituie a doua tranşă din contractul semnat de MApN cu firma elveţiana Mowag.

Mai multe articole despre:
Irak Afganistan armata explozibili piranha