Transparency România cere transparenţă în numirea şefului DNA
Transparency International România apreciază ca necesară numirea unui procuror şef la conducerea DNA în condiţii de maximă transparenţă, atât cu privire la analiza activităţii de până acum a Direcţiei, cât şi cu privire la criteriile de numire, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului, Transparency International România consideră drept firească aducerea la cunoştinţa publică a criteriilor şi profilului persoanei avute în vedere în desemnarea procurorului şef care va fi numit la conducerea Direcţiei Naţioanle Anticorupţie, precum şi a obiectivelor individuale şi manageriale puse în sarcina acestuia.
Totodată, TI consideră că, în absenţa aplicării principiului transparenţei în ceea ce priveşte realizarea unei analize a activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, "orice asemenea examinare este susceptibilă de existenţa unor concluzii prestabilite referitor la desfăşurarea eficientă a activităţii acestei instituţii".
Prin urmare, Transparency International România cere expunerea publică
a criteriilor pe care se bazează analiza activităţii Direcţiei atât în
ultimele şase luni de conducere interimară, cât şi pe perioada de trei ani a
mandatului expirat în 12 august 2008, precum şi indicatorii pe care îi
are în vedere ministrul Justiţiei pentru a determina eficienţa
demersurilor instituţiei, expunere din care să rezulte dacă DNA şi-a
îndeplinit îndatoririle şi misiunea propusă.
Transparency International România apreciază că numai în condiţii de
integritate şi transparenţă maximă, DNA îşi poate îndeplini misiunea
instituţională de luptă împotriva corupţiei.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat recent că, cel mai probabil, Daniel Morar va fi propunerea sa pentru şefia DNA, precizând că va face o nouă propunere pentru funcţia de procuror şef al DNA în maximum două săptămâni. Predoiu a spus că a sosit timpul să fie numiţi oameni cu mandat întreg.