MENIU

Transnistria este gata pentru dialog cu autorităţile legale din Republica Moldova, spune Smirnov

Foto: ro.wikimedia.org

Transnistria este gata pentru negocieri cu autorităţile legale ale Republicii Moldova, a spus liderul republicii separatiste, Igor Smirnov, la conferinţa anuală de presă dedicată celebrării datei de autoproclamare a independenţei regiunii, la 2 septembrie 1990, potrivit Novîi Reghion.

Liderul transnistrean a subliniat că deocamdată Transnistria nu are cu cine discuta, întrucât în Republica Moldova nu a fost ales preşedintele. În ceea ce-l priveşte pe noul preşedinte al legislativului de la Chişinău, Smirnov a spus că s-a întâlnit cu Mihai Ghimpu în 1989 şi crede că de atunci "el nu şi-a schimbat convingerile, deşi a devenit social-democrat". Liderul separatiştilor transnistreni a subliniat că  noul preşedinte al Parlamentului moldovean se consideră român.

Comentând, la cererea jurnaliştilor molodveni, evenimentele din aprilie din capitala moldoveană, Smirnov a spus că dezordinile ce au avut loc la Chişinău după 5 aprilie "au fost provocate".

"I-am văzut pe urmaşii celor care în 1992 mergeau la asasinarea propriului popor", a mai spus el. 

Liderul transnistrean a adăugat că imediat după ce va apărea o dorinţă de dialog la Chişinău, Trasnistria va începe negocierile cu de normalizare a relaţiilor cu Republica Moldova, dar a atras atenţia că Tiraspolul pleacă de la premisa că "alegerea poporului transnistrean este statul independent".