Traian Băsescu: Un tratat de frontieră cu Republica Moldova ar face din şeful statului un partener al lui Ribbentrop şi a lui Molotov
Preşedintele Traian Băsescu a deschis, la Piatra Neamţ, forumul autorităţilor locale din România şi Republica Moldova. Băsescu a declarat că numai cine nu înţelege responsabilitatea şefului statului român îşi poate imagina că ar putea să dea curs condiţiei impuse de Republica Moldova, şi anume semarea unui tratat "care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov".
Şeful statului a explicat că autorităţile din Republica Moldova au condiţionat acordul privind micul trafic de frontieră între cele două state de semnarea unui tratat de frontieră care, în opinia lui Băsescu, ar veni să consfinţească Pactul Ribentrop-Molotov.
"Sunt de neînţeles reticenţele şi condiţiile puse de Guvernul de la Chişinău în problema acordului de mic trafic de frontieră cu România. Şi nu am să las această frază neexplicată, mai ales că aici sunt oameni extrem de interesaţi de acordul dintre România şi Republica Moldova cu privire la micul trafic de frontieră. Din păcate, Republica Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea tratatului de frontieră. Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român", a ţinut să le spună Băsescu celor peste 80 de reprezenanţi ai comunităţilor locale din Republica Moldova, stârnind aplauze.
Băsescu a subliniat faptul că România consideră inutilă semnarea unui tratat de frontieră "care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbentrop şi al lui Molotov", explicând că acest demers ar veni împotriva obligaţiilor asumate de statul român.
"România are în istoria sa recunoaşterea frontierelor fostei Uniuni Sovietice. Republica Moldova este moştenitoare a parte din această frontieră. În condiţiile astea considerăm inutilă semnarea unui tratat de frontieră care să facă din şeful statului român un partener al lui Ribbetrop şi al lui Molotov", a spus Băsescu.
Traian Băsescu: "Contactele de la om la om sunt cheia succesului de cooperare indiferent de regiune"
"Din perspectiva relaţiilor dintre autorităţile locale din România şi Republica Moldova, trebuie să afirm că toate aceste criterii sunt îndeplinite. Din păcate, aceeaşi afirmaţie nu poate fi valabilă şi pentru cooperarea la nivel central. Nu pot şi nici nu vreau să evit subiectul relaţiei dintre ţările noastre, dar am speranţa că vom depăşi acest moment dificil", a mai spus Traian Băsescu, amintind că, la sfârşitul lunii martie, 12 aleşi locali din România nu au putut intra în Republica Moldova.
Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca viitorul Guvern al Republicii Moldova "să arate mai mult pragmatism şi dorinţă de a facilita cooperarea" în beneficiul ambelor ţări şi mai ale în beneficiul cetăţenilor".
"Din păcate, măsura iexplicabilă şi inacceptabilă a introducerii regimului de vize pentru cetăţenii români de către Republica Moldova întârzie evoluţiile pozitive din planul cooperării bilaterale şi al relaţiilor interumane", a spus Traian Băsescu.
Acesta a declarat că, din punctul de vedere al României, forumul autorităţilor locale va fi susţinut de la nivelul tuturor instituţiilor. "Considerăm că o colaborare bună între administraţiile locale din românia şi Republica Moldova este de natură a consolida relaţiile istorice", a spus preşedintele.
Băsescu a mai spus că România a devenit o democraţie autentică "atunci când drepturile şi libertăţile fundamentale - libertatea de exprimare, de asociere, libertatea de iniţiativă - au devenit depline, iar fiecare autoritate locală, primărie, consiliu local şi judeţean şi-au găsit forma şi resursele adecavate pentru a răspunde nescesităţilor membrilor comunităţii".
În opinia preşedintelui, premisa fundamentală pentru funcţionarea parteneriatelor dintre autorităţile locale din România şi Republica Moldova este "voinţa politică exprimată prin contacte permanente şi durabile, formalizate prin intermediul unor proceduri şi al unor instituţii". "Determinările administrative care favorizează sau blochează cooperarea transfrontalieră pot fi depăşite prin existenţa dialogului direct între autorităţile locale", a subliniat Băsescu.