MENIU

Traian Băsescu: Stigmatul social şi prejudecăţile fac ca etnicii romi să fie priviţi ca cetăţeni de mâna a doua

Foto: evz.ro

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că incluziunea socială a romilor este de departe de a fi realizată. "Stigmatul social, problemele sociale şi prejudecăţile legate de etnia romă atât din ţară cât şi de peste hotare fac ca romii să fie adeseori priviţi ca nişte cetăţeni de mâna a doua", afirmă preşedintele într-un mesaj postat pe site-ul prezidenţial.

"Din păcate, evenimentul pe care îl celebrăm astăzi nu reprezintă şi finalizarea unui proces de emancipare a etniei rome. Abolirea formală a robiei nu a generat, în mod automat, adoptarea unor decizii menite să conducă la integrarea acestei minorităţi, a unor măsuri care să prevină excluziunea socială.  Dincolo de aderarea formală la principii generale care permit recunoaşterea drepturilor acestor comunităţi, lipsesc măsurile concrete care să vizeze depăşirea dificultăţilor acestora de zi cu zi", a spus preşedintele.

Mai mult, şeful statului consideră că există soluţii pentru  dezvoltare a comunităţilor de romi.

"Soluţii există, însă aplicarea lor depinde în mare parte de implicarea activă a instituţiilor statului. Asumarea efectivă a planului naţional de dezvoltare a comunităţilor de romi, de către fiecare minister relevant, de către autorităţile locale şi de partenerii sociali, implicarea structurilor statale în protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor săi din ţară şi de peste hotare, definirea unor măsuri active cu privire la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice constituie o necesitate a timpurilor noastre", arată preşedintele pe site-ul oficial.