MENIU

Traian Băsescu spune că ieşim din recesiune, analiştii sunt rezervaţi

Foto: RTV

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seară că România este pe cale de a ieşi din recesiune, în trimestrul II, chiar în trimestrul I din 2010. Analiştii economici sunt rezervaţi şi consideră că este prematur a declara ieşirea din recesiune.

"Deja vârful crizei s-a depăşit, de acum încolo începem să revenim spre creştere economică, iar din trimestrul II al anului viitor chiar vom reveni la creştere economică", a spus Băsescu la Etno TV.

După nici cinci ore, la TVR, preşedintele îşi îmbunătăţise pronosticul economic: "Cred că vom avea o scădere economică de sub 8%, în trimestrul II, ceea ce ne va duce probabil la reluarea creşterii economice undeva în trimestrul I al anului viitor."

Contactat de REALITATEA.NET, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat: "Banca Naţională nu are nicio legătură cu scena politică. Noi nici nu confirmăm, nici nu infirmăm, nici nu ne amestecăm. Din recesiune s-ar putea să ieşim, nu ştiu când, în trimestrul I, în trimestrul II sau în 2011. Banca Naţională nu vrea să facă nicio prognoză în acestă privinţă. Important este pasul asta, ieşirea din recesiune. Tot ce vă pot spune este că am văzut prognoza Ungariei. Guvernul ungar speră în ieşirea din recesiune în 2011. Dacă le-o vom lua noi înainte, bravo nouă."

"Preşedintele se bazează pe date conjuncturale, care mai degrabă consemnează o primă etapă a crizei, respectiv apropierea de finalul căderii libere", spune şi Radu Soviani, redactor şef Business Standard şi realizator The Money Show la The Money Channel

"După aceea poate urma orice: o pauză, o nouă cădere, sau o uşoară revenire. Este prematur de a declara ieşirea din recesiune. Mai degrabă, în 2010 se va consemna o uşoară scădere a PIB, întrucât principalele motoare ale economiei - consumul şi creditul, înca nu şi-au inversat tendinţa. Mai mult, consumul riscă să se diminueze suplimentar (rata şomajului este estimată a creşte peste 10%, de către FMI), iar creditul este în continuare îngreunat şi ţinut scump, departe de sectorul privat, prin masiva prezenţă a statului în calitate de împrumutător. Cred că declaraţiile preşedintelui au mai degrabă legătura cu data de 22 noiembrie. Nu exclud ca domnia sa să constate efectiv ieşirea din recesiune între 22 noiembrie şi 6 decembrie", a mai declarat Radu Soviani.

În septembrie, un raport al Moody's preciza că România se află într-o recesiune profundă, din care nu va ieşi până în 2010 şi, cu toate că este improbabil ca statul să revină la ratele ridicate de creştere economică dinainte de criză pe termen apropiat, perspectivele pe termen lung rămân pozitive.

La rândul său, agenţia de rating Fitch, a publicat la sfârşitul lunii octombrie, un raport potrivit căruia economia României va reveni pe creştere în 2010, cu o rată de 2%, după contracţia prognozată la 7,5% în acest an.

Citeşte şi: 

Băsescu la Etno TV: Vom relua creşterea economică în trimestrul II. După cinci ore la TVR: Vom reveni pe creştere economică în trimestrul I