MENIU

Traian Băsescu: Românii de peste Prut au nevoie de biserica românească

Foto: newsIn
Traian Băsescu: Biserica Ortodoxă Română va rămâne acel pilon de educaţie cultură patriotism pentru toţi românii

Preasfinţitul Părinte Corneliu Bârlădeanul a fost întronizat pe 29 iunie la Catedrala Episcopală "Sf. Apostoli Petru şi Pavel" din Huşi-Vaslui, ca Episcop al Huşilor. La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

"Este o onoare, dar şi un obicei să particip la ceremoniile de întronizare a mitropoliţilor şi episcopilor Bisericii Ortodoxe Române. Acest obicei, pe care l-am dobândit în timpul mandatului de preşedinte al României, nu are decât o singură semnificaţie, aceea a parteneriatului dintre statul român şi Biserica Ortodoxă Română, ca biserică naţională. Astăzi e zi de sărbătoare pentru credincioşii din episcopia Huşului, dar şi pentru Biserica Ortodoxă Română, Sf. Apostoli Petru şi Pavel, exact hramul Catedralei Episcopale din Huşi", a declarat preşedintele României.

"Aceste motive şi faptul ca timp de 8 ani am fost deputat de Vaslui m-au făcut să vin la această ceremonie cu inima deschisă, cu dragoste şi cu încredere, că Biserica Ortodoxă Română va rămâne acel pilon de educaţie cultură patriotism pentru toţi românii", a continuat Băsescu menţionând importanţa istorică a Episcopiei Huşilor în susţinerea românilor de peste Prut.

"Această misiune trebuie să continue şi anii următori. Românii de dincolo de Prut au nevoie să simtă că fraţii lor, că biserica-mamă a lor, este alături de ei pentru a-i îndruma şi pentru a-i ţine uniţi", a încheiat preşedintele, arătându-şi convingerea că Biserica Ortodoxă Română şi Episcopia Huşilor, prin Preasfinţia Sa Corneliu Bârlădeanu va continua această susţinere a acestora.

PS Corneliu Bârlădeanu, în vârstă de 43 de ani, a absolvit şcoala generală şi gimnaziul în judeţul Vaslui. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, Facultatea de Teologie, iar între anii 1992-1996 a făcut doctoratul, specializarea Noul Testament.

Ultima întronziare din Episcopia Huşilor a avut loc în urmă cu 13 ani, când Preasfinţitul Ioachim Mareş, Arhiereu Vicar la acea vreme sub numele de PS Ioachim Vasluianul, a fost uns episcop al Huşilor. Momentul a marcat totodată reînfiinţarea Episcopiei Huşilor, după 47 de ani de suspendare comunistă. Episcopul Ioachim Mareş a murit, în luna aprilie, la Catedrala Eparhială din Huşi, în urma unui stop cardio-respirator.

Citeşte şi despre prezenţa lui Traian Băsescu la ceremonia de întronizare a celui de-al treilea episcop al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, Vincenţiu Ploieşteanul

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu BOR Prut