MENIU

Traian Băsescu: România este ţara asistaţilor sociali

Foto: RTV

Preşedintele statului, Traian Băsescu, consideră că România este ţara asistaţilor sociali, în condiţiile în care jumătate dintre români primesc ajutoare de la stat.

Cei mai mulţi bani se duc pe alocaţiile pentru copii. În prezent, aproape patru milioane de copii primesc aceşti bani lunar, cu 200.000 mai mult decât în anul 2008.

Din bugetul statului pleacă în fiecare lună aproape 1,2 milioane de indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, cu 100.000 mai multe decât în 2008. Alte 560.000 de alocaţii familiale complementare sunt destinate lunar familiilor în care venitul pe membru este mai mic de 168 de lei. Numărul lor a crescut cu 10% în ultimul an.

Numărătoarea nu se opreşte aici. Sunt din ce în ce mai multe persoane cu HIV-SIDA şi asiguraţii sociali care primesc bani: 190.000. Când toate săgeţile sunt în sus, poate vă întrebaţi, totuşi, dacă sunt şi categorii sociale care nu mai primesc la fel de multe indemnizaţii. Răspunsul este da.

De exemplu, cei care primeau ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu combustibili sunt de zece ori mai puţini în acest an faţă de cel precedent. Tineri nu s-au grăbit să îşi unească destinele în acest an, aşa că ajutoarele pentru căsătorie sunt de patru ori mai puţine. Unele ajutoare financiare nu se mai acordă deloc în 2009. Este vorba despre ajutoare de urgenţă, tratamentele medicale în străinătate şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale.