MENIU

Traian Băsescu, pus la colţ de profesori. \"Credeţi că vom mai avea răbdare până în 2015 să crească salariul?\", i-a spus o profesoară

Traian Basescu
Preşedintele recunoaşte că nu ştie ce salariu are un învăţător, dar promite că, până în 2015, leafa va creşte

Criză politică, buget, criză economică, proteste, campanie electorală, concedii fără plată, cuvinte care abia schiţează România sfârşitului de an 2009. Din avalanşa de acuzaţii, promisiuni, ameninţări şi temeri, vocea calmă a unei femei deznădăjduite face linişte în sală, la întâlnirea din candidatul Traian Băsescu şi cadrele didactice. Preşedintele recunoaşte că nu ştie ce salariu are un învăţător, dar promite că, până în 2015, leafa va creşte mult. Sună promiţător, i se răspunde preşedintelui-candidat. Dar anul 2015 este atât de departe când câştigi 1.400 de lei pe lună.

Băsescu a declarat, într-o dezbatere pe tema sistemului de educaţie, că succesul implementării noii legi depinde de doi factori vitali: "de dascăli, dacă vor accepta această lege, şi de administraţia locală".

Traian Băsescu a subliniat că sistemul de educaţie românesc din prezent nu poate asigura evoluţia pozitivă a României, iar deprecierea sistemului îi are ca responsabili pe oamenii politici şi sindicatele. "Dacă s-a produs o depreciere a sistemului de educaţie românesc, şi s-a produs, dacă există o nealiniere a sistemului la standardele europene, şi există, sunt doi responsabili: oamenii politici şi sindicatele, care au făcut un tandem formidabil cu o singură ţintă", a spus preşedintele. El a adăugat că sistemul de educaţie "nu a făcut nimic consistent pentru a răspunde nevoilor forţei de muncă", acesta fiind rezultatul compromisului politic excesiv, "făcut pentru a asigura simpatia dascălilor". 

Traian Băsescu le-a răspuns întrebărilor profesorilor, care i-au imputat că salariile sunt foarte mici. Preşedintele le-a replicat că, potrivit legii educaţiei salariul profesorilor din mediul preuniversitar va creşte cu peste 70% până în 2015, răspunsul său stârnind râsetele şi ironia sălii. "Credeţi că vom mai avea răbdare până în 2015?", i-au replicat dascălii. "Nu cred că veţi mai avea răbdare, dar sunt convins că veţi face tot ce trebuie pentru ca în clasa dumneavpoastră elevii să fie bine pregătiţi, pentru a putea beneficia de finanţare", le-a spus Băsescu. El le-a mai spus că "nimeni nu poate garanta creşterea salariilor într-un moment de criză economică".

Preşedintele a mai susţinut că, "oricât de mult nu le-ar place profesorilor, actul de educaţie nu este echivalent cu cumpărarea unui bilet de tren" şi le-a repetat că actualul sistem de educaţie nu este performant.