MENIU

Traian Băsescu participă astăzi la o reuniune informală a şefilor de stat din cadrul UE

Foto: NewsIn

Traian Băsescu participă astăzi la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern ai UE, dedicată dezbaterilor pe tema depăşirii crizei economice şi financiare, şeful statului urmând să ridice problema finanţării de către băncile-mamă a filialelor unde sunt acţionare majoritare.

Discuţiile se vor axa pe iniţiativele pe care Uniunea Europeană le va promova la Consiliul European de primăvară şi la Summit-ul G20, destinat reformei sistemului financiar internaţional.

Unul dintre principalele subiecte ale reuniunii de astăzi este legat de măsurile suplimentare ce trebuie adoptate, la nivel european, pentru stabilizarea sectorului financiar. Liderii europeni se vor referi la consolidarea stabilităţii macro-financiare la nivelul Uniunii şi la reglementarea şi supravegherea instituţiilor financiare.

În cadrul întâlnirii se va face şi o analiză a planurilor anticriză adoptate de statele membre şi a felului în care acestea se coordonează cu Planul European de Redresare Economică adoptat cu ocazia Consiliului European de la sfârşitul anului trecut. Un alt subiect important pe agenda reuniunii este legat de măsurile de prevenire a şomajului şi de stimulare a creării de noi locuri de muncă, astfel încât costurile sociale ale crizei să fie cât mai scăzute.

Tot astăzi, înainte de a lua parte la lucrările şedinţei informale cu liderii europeni, preşedintele Traian Băsescu va participa la o întâlnire de coordonare a Grupului de la Vişegrad, ţărilor baltice, României şi Bulgariei. Scopul acestei întâlniri este pregătirea reuniunii informale şi realizarea unui schimb de opinii privind măsurile pentru soluţionarea crizei economico-financiare adoptate în Statele Membre care nu fac parte din zona Euro, reafirmarea importanţei respectării regulilor Pieţei Unice şi a evitării protecţionismului.

De asemenea, va fi discutat stadiul negocierilor referitoare la schimbările climatice, în pregătirea Conferinţei Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, care se va desfăşura, la sfârşitul acestui an, la Copenhaga.