MENIU

Traian Băsescu: Nu am respins varianta ca Johannis să devină premier

Foto: NewsIn
Băsescu; E nevoie de un premier care să coordoneze ministerele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară că nu a respins varianta ca Klaus Johannis să fie numit premier al României. Totodată, preşedintele a subliniat că partidele abordează stângaci propunerea noului premier.

"Nu am respins posibilitatea ca domnul Johannis să devină prim-ministru, în condiţiile în care opţiunile mele se îndreaptă totuşi către alte soluţii, dar nu am respins o astfel de propunere numai pentru că vine de la PSD, sau PNL sau UDMR", a spus preşedintele.

Băsescu a menţionat că relaţia sa cu Klaus Johannis este una "corectă".

"Eu i-am propus domnului Johannis la un moment dat să participe la guvernare în calitate de ministru al Educaţiei, dânsul fiind profesor", a spus Băsescu.

"Având în vedere situaţia economică pe care s-a suprapus şi criza politică, optiunea mea rămâne aceea că prioritatea majoră rămâne tratamentul pentru criza economică. Criza politică a fost adăugată de partide care nu au avut responsabilitatea a ceea ce fac", a mai spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că viitorul premier trebuie să fie un bun economist, un om cu experienţă în relaţiile cu instituţiile bancare.

"Opţiunea mea pentru funcţia de prim-ministru este un om care să aibă expertiză economică, un om cu experienţă în relaţia cu băncile, dar şi cu institutiile internaţionale bancare şi financiare. Avem nevoie de un prim-ministru care să aibă capacitatea de a coorodona toate ministerele de care depinde realizarea obligaţiilor noastre în relaţiile cu FMI şi cu UE", a declarat Băsescu.

PD-L a renunţat la propunerea ca Boc să fie premier, a precizat preşedintele Băsescu, precizând că nu se va abate de la Constituţie în desemnarea premierului.

Traian Băsescu a făcut un apel la responsabilitate, rugând partidele politice să stea la negocieri până astăzi în jurul prânzului şi să găsească o soluţie pentru rezolvarea cu prioritate a crizei economice.

"Îmi fac datoria să fac apel la responsabilitate. Am rugat partidele să continuie discuţiile până mâine la prânz. Pentru a găsi soluţia optimă pentru România. Nu în principal pentru rezolvarea crizei politice ci în principal pentru rezolvarea crizei economice. Rezolvarea crizei politice fără a avea perspectiva crizei economice este o mare eroare care se poate face în acest moment".

 

Citeşte şi Băsescu: Nu susţin un guvern de tehnocraţi. Vă sugerez să analizaţi ideea unui guvern de uniune naţională

Mai multe articole despre:
guvern Traian Băsescu Cotroceni ministru declaraţie