Traian Băsescu: Nici dacă erau 100 de voturi peste cele 252, nu l-aş fi desemnat premier pe Johannis
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nici dacă Klaus Johannis ar avea cu 100 de voturi de susţinere mai mult în Parlament decât cele obţinute deja prin declaraţia de susţinere nu ar fi "impresionat" şi nu l-ar fi desemnat premier.
Invitat la postul public de televiziune, Traian Băsescu a afirmat că doreşte o revalidare a mandatului prin candidatura sa. În viziunea sa, Lucian Croitoru are mai mult de 50% şanse să aibă un vot de încredere în Parlament .
"Nu aş fi vrut să se spună şi despre mine ca şi despre Emil Constantinescu că am fost învins de Securitate. Vreau să îmi validez mandatul. Am obligaţia să îmi validez primul mandat în primul rând mergând în faţa electoratului", a explicat Traian Băsescu. Aceasta este explicaţia şefului statului pentru dorinţa de a câştiga un nou mandat de preşedinte al României.
Traian Băsescu a explicat de ce i-a trimis la tribunal pe cei care au declarat că îl susţin pe Klaus Johannis. "Eu cred că mandatul de premier trebuie încredinţat alianţei, care a participat ca alianţă în alegeri, sau partidului care are cel mai mare număr de mandate la alegeri. Acest lucru l-am făcut cu Călin Popescu Tăriceanu în 2004 şi acelaşi lucru l-am făcut şi în 2008. PD-L a obţinut trei mandate mai mult decât PSD în 2008, am încredinţat mandatului PD-L-ului", a spus Băsescu care a adăugat că pentru sine "funcţionează argumentele constituţionale".
În opinia preşedintelui premierul desemnat Lucian Croitoru are mai mult de 50% şansă să primească un vot favorabil în Parlament şi a explicat acest lucru vorbind despre contracandidatul acestuia: "Domnul Johannis s-a prezentat ca fiind omul liberalilor şi apoi şi cel al PSD şi UDMR. PNL a fost partidul care a întrerupt acordul stand-by precautionary cu FMI în 2005. Anul acesta când s-a pus problema acordului cu fondul, liberalii s-au opus. Şi eu am spus, iniţial, acest lucru, dar apoi am revenit fiind atenţionat de specialişti. Liberalii şi acum nu sunt de acord cu un acord cu FMI. Domnul Johannis nu a spus nimic despre soluţiile sale economice. Acum e prea târziu. Eu aş fi vrut ca orice candidat la funcţia de premier să fie conştient că avem nevoie deun acord cu FMI".
"Dânsul a devenit şi exponentul PSD-ului. Acest partid a lucrat la Legea salarizării şi la Legea pensiilor, dar acum este împotriva lor după ieşirea de la guvernare. Sigur că ele sunt perfectibile şi atunci când vor ajunge la mine la promulgare, le voi analiza, dacă vor ajunge la promulgare, şi voi cere Parlamentului să facă unele corecţii. Acest om nu a spus nimic despre problemele actuale ale României. Faptul că domnul Johannis a venit ca exponent al PNL-ului în principal, care a atacat toate legile pentru care ne-am obligat în relaţia FMI, mi-a ridicat un mare semn de întrebare", spune Băsescu.
Preşedintele a declarat, miercuri, la postul public de televiziune, că nici dacă Klaus Johannis ar avea cu 100 de voturi de susţinere mai mult în Parlament decât cele obţinute deja prin declaraţia de susţinere nu ar fi "impresionat" şi nu l-ar fi desemnat premier.
Băsescu a continuat să sublinieze importanţa tranşelor de bani de la FMI şi Uniunea Europeană care trebuie să intre în România până la finalul anului. "Am făcut toate intervenţiile cu putinţă oricare ar fi situaţia politică din România, dar nu am o certitudine, însă aceasta ar putea veni în zilele următoare. Eu duc lucrurile până către zona de securitate naţională. Eu nu pot să tratez lucrurile cu aceeaşi uşurinţă cu care le tratează partidele. Putem intra într-o mare insecuritate socială. Pentru mine desemnarea unui om credibil ca alternativă la premierul Emil Boc era esenţială", a mai spus preşedintele care a întrebat "Ce să fac cu un premier care nu a citit acordul cu FMI?"
Băsescu a explicat că prioritatea sa este obţinerea banilor de la FMI. "Pentru decembrie nu avem resursa financiară pentru salarii şi pensii", a precizat şeful statului. Însă preşedintele a spus că dacă nu vin până la urmă aceşti bani, îşi asumă răspunderea pentru că este şeful statului.
Traian Băsescu a evitat să vorbească de alte variante de premier, dar a asigurat că va încerca şi alte soluţii plecând de la aceleaşi criterii. "Eu nu pot face nici rabat de la Constituţie, nici nu mă pot înţelege cu domnii de la Grivco cum să arate guvernul", a spus şeful statului care a cerut ca nu toţi paralmentarii să fie confundaţi cu grupul de la Grivco care "este foarte influent şi ştie foarte puţine despre situaţia reală a ţării" atrăgând în acelaşi timp atenţia că el are responsabilitate.
"Eu insist să vină delegaţia fondului, pentru că am responsabilitate. Nimeni nu va spune că preşedintele nu are nicio responsabilitate, pentru că domnii Geoană, Voiculescu, Iliescu, Hrebenciuc au stabilit altfel. Aici este diferenţa dintre mine şi domnii de la Grivco", a concluzionat preşedintele.