Traian Băsescu la întâlnirea pe tema raportului CE pe justiţie: Trebuie ca toate instituţiile să-şi asume un grafic de acţiune
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la întâlnirea de la palatul Cotroceni pe tema raportului CE pe justiţie, că trebuie ca toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniul reformei justiţie să-şi asume un grafic de acţiune astfel încât să se continue toate priorităţile acestora.
"Nu cred că trebuie să mai tratăm fiecare instituţie în parte raportul Comisiei pe justiţie. Am considerat că o discuţie între toate instituţiile este necesar a fi făcută pentru ca obiectivul nostru - ca raportul din luna iulie să constate îndeplinirea tuturor obligaţiilor asumate - să poată fi îndeplinit", a spus Traian Băsescu la începutul întâlnirii.
Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că "pe un segment de activitate fundamentală cum este justiţia, în care este implicat şi politicul la cel mai înalt nivel" România nu a reuşit să dea un răspuns potrivit acestui imperativ, de a aduce justiţia la un standard minimal de activitate.
Băsescu a apreciat că justiţia din România se află la un standard minimal de activitate comparativ cu standardele UE.
Preşedintele Traian Băsescu a invitat marţi, la palatul Cotroceni, reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul reformei justiţiei pentru o analiză a măsurilor ce trebuie întreprinse astfel încât România să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin Tratatul de Aderare la UE.
Invitaţia formulată de şeful statului a fost adresată preşedinţilor celor două Camere, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, primului-ministru Emil Boc, vicepremierului Dan Nica, ministru al Administraţiei şi Internelor, ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
De asemenea, au fost invitaţi preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreieş, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dimitrie Bogdan Licu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, preşedinţii comisiilor juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, şi Senat, Toni Greblă, precum şi reprezentanţii conducerii coaliţiei aflate la guvernare.
Comisia Europeană a prezentat joi rapoartele privind reforma justiţiei din România şi Bulgaria. Potrivit raportului, România a înregistrat "regrese" în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie. Potrivit raportului CE prezentat joi, Parlamentul a blocat
investigaţiile la nivel înalt, a încercat să destabilizeze DNA şi a
introdus amendamente care ar fi restricţionat prerogativele
procurorilor din România.
"Ritmul progreselor constatat în raportul CE din iulie 2008 nu a fost menţinut", se arată în raport.
Comisia Europeană recomandă autorităţilor române să accelereze ritmul
reformei judiciare şi a luptei anticorupţie "pentru a redresa unele
regrese înregistrate în ultimele luni".