MENIU

Traian Băsescu: Este necesară stoparea colonizării statului de către partidele politice

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că este necesară stoparea colonizării statului de către partidele politice, spunând că deciziile pentru ţară trebuie luate la Guvern, şi nu la sediile partidelor.

"Este condamnabil locul de unde se iau deciziile. Vedem la televizor că la sfârşitul şedinţelor la partide politicienii ies cu declaraţii şi spun că au decis că Guvernul trebuie să facă... Partidele nu pot substitui statul. Îmi amintesc că un anumit partid stabilea acum trei ani, la sediul său, retragerea trupelor din Irak", a declarat Traian Băsescu, la Târgu Mureş.

Traian Băsescu a vorbit şi despre Parlamentul unicameral, spunând că "un Parlament unicameral va fi mai puternic şi chiar dacă clasa politică va fi văduvită de o treime dintre parlamentari".

"Eu susţin Parlamentul unicameral şi doresc ca românii să se pronunţe prin referendum, însă de prea multe ori nu înţelegem câtă putere are electoratul. Ştiu că românii doresc o reformă a clasei politice, dar, dacă va fi acelaşi absenteism ca la referendumul pentru votul uninominal mă tem că asta poate afecta şi încrederea politicienilor", a declarat preşedintele.

Referindu-se la modificarea Constituţiei, şeful statului consideră că legea fundamentală este perfectibilă. "Avem o Constituţie care are principii bune, dar care nu are mecanisme viabile de rezolvare a crizei, în special a celei politice", a mai spus Băsescu.

Traian Băsescu a amintit de ezitările din perioada anilor '90 şi consideră că de acolo provine întârzierea dezvoltării României. "Păcatul originar îl găsim în 1990, când s-a lansat ideea democraţiei originale. Când toate ţările şi-au definit ţinta către Vest, România a ezitat. România a ezitat între Est şi Vest şi era cu un pas în urma celorlalte ţări. Am convingerea că putem recupera acest lucru", a mai spus el.

Şeful statului a trecut în revistă şi câteva lucruri care ar putea reduce întârzierile reformei statului şi a amintit câteva dintre ele. "În primul rând, dispariţia reţelelor de asistaţi pe care le construiesc primarii, pentru a le transforma în masă electorală", a spus Băsescu, care a amintit şi de cei care s-au pensionat fraudulos, făcând astfel ca numărul pensionarilor pe caz de invaliditate să ajungă la 800.000, faţă de 200.000 cât erau în 1990.

Premierul Emil Boc a cerut, luni, revocarea ministrului de Interne, Dan Nica, pe motiv că a făcut declaraţii care nu se verifică şi a cerut PSD ca în 24 de ore să facă o nouă propunere pentru ministerul de Interne, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în acest termen, va propune un interimat.

Traian Băsescu a propus spre mediere, în urma întâlnirii de la Cotroceni, cu liderul PSD Mircea Geoană, două soluţii menite "să închidă gura" celor două partide aflate în dispută: fie numirea unui ministru independent, fie numirea unuia din opoziţie.

Participă la sondajul REALITATEA.NET Spune-ne dacă vrei sau nu Parlament unicameral.