MENIU

Traian Băsescu: Consiliul European susţine candidatura lui Manuel Barroso pentru preşedinţia CE

Traian Băsescu: Până la finalul lui 2010 Comisia trebuie să prezinte o strategie legată de Dunăre
Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Consiliul European susţine candidatura lui Manuel Barroso pentru al doilea mandat în funcţia de pereşedinte al Comisiei Europene.

"Deşi există o majoritate puternică a PPE în Consiliu prin şefii de stat şi de guvern, aceeaşi poziţia au avut-o şi omologii lor reprezentând curente liberale sau socialiste. Semnalul dat în Consiliu care a dus la adoptarea propunerii pentru candidatura domnului Barrosode a deţine un nou mandat, atitudinea şefilor de stat şi guvern liberali sau socialişti arată că se va putea forma cu uşurinţă o majoritate", a declarat preşedintele Traian Băsescu care a menţionat că ultima concluzie este o speculaţie personală. 

Preşedintele a anunţat că pentru toate statele UE s-a adoptat formarea a două entităţi: comitetul european pentru riscuri sistemice care va avea misiunea de a monitorita sistemul financiar bancar şi în baza acestor analize să emită alerte de risc şi să facă recomandări pentru a nu se ajunge într-o situaţie dificilă. 

O altă structură este sistemul european de supraveghere financiară care va avea misiunea de supraveghere chiar a supraveghetorilor naţionali, inclusiv a agenţiilor de rating, potrivit anunţului lui Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că principala temă de discuţie a fost criza economică "instalată consistent în statele europene"  şi nu a existat vreun şef de stat care să spună că s-a depăşit perioada critică.

Preşedintele a anunţat că s-a stabilit ca până la finalul lui 2010 Comisia să prezinte o strategie legată de Dunăre, ceea ce Traian băsescu a catalogat drept un succes al eforturilor româneşti de a introduce Dunărea în obiectivele prioritare ale Consiliul European.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus jurnaliştilor care l-au întrebat, după lucrările Consilului European de la Bruxelles, dacă a purtat discuţii despre viitorul comisar european din partea României,să nu intre în aceeaşi "nerăbdare" în care au intrat unii politicieni care se văd comisari europeni.

"N-aş vrea să intraţi în aceeaşi nerăbdare în care unii politicieni care se văd comisari europeni au intrat. Toate la timpul lor", a răspuns Băsescu întrebării unui ziarist care s-a interesat de stadiul negocierilor privind desemnarea comisarului european.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu criză Consiliul European