MENIU

Traian Băsescu către constructorii de drumuri: Trebuie să vă plătiţi dările către stat!

foto: NewsIN
Băsescu: Banii sunt luaţi de la bănci comerciale şi vor fi disponibili din iulie
Băsescu: Riscul de a da drumul la bani şi a vedea că nu se întorc este mare
Băsescu: Veţi fi cei care primiţi banii de la Ministerul Transporturilor, dar este esenţial să vă plătiţi dările timp. Neînchiderea circuitului va genera un derapaj major

Preşedintele i-a atenţionat marţi pe constructori! Traian Băsescu le-a spus patronilor firmelor mari de construcţii că, aşa cum îşi primesc banii pe lucrări, tot aşa trebuie să-şi plătească la timp dările către stat. Şeful statului a adăugat că riscul ca banii plecaţi de la guvern să nu se reîntoarcă în buget prin taxe şi impozite este mare.

"Mesajul meu este că vor fi bani începând cu trimestrul II, pentru ca Guvernul să îşi atingă obiectivul de 9 miliarde în investiţii. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru plata unor facturi, dar şi pentru deschiderea de alte lucrări. Vor fi bani de la UE pe care să îi dirijăm către investiţii. Dar şi bani luaţi de la băncile comerciale care vor merge către investiţii către infrastuctură", a spus preşedintele. 

Preşedintele a făcut un apel către constructorii de drumuri pentru a-şi plăti la timp dările către stat şi a termina cu practicile care blochează lucrări.   

"Este vorba de absorbţia lichidităţilor în exces în euro avute de băncile comerciale. Miza este ca aceşti bani să nu rămână în exces pentru că altfel băncile comerciale îi trimit la băncile mamă şi atunci ministerul de Finanţe îşi propune să îi absoarbă. Aceşti bani trebuie să ajungă înapoi la BNR unde s-a micşorat rezerva. Ministerul de Finanţa îi va lua şi îi dă înapoi BNR. Banii vor veni la dumneavoastră. Tot acest circuit se întrerupe dacă nu vă veţi plăti datoriile către stat. Veţi fi cei care primiţi banii de la Ministerul Transporturilor, dar este esenţial să vă plătiţi banii la timp. Neînchiderea circuitului va genera un derapaj major", a spus Băsescu.

"Aşa cum am cerut Guvernului, băncilor, şi BNR un parteneriat vă cer şi dumneavoastră. În astfel de perioade de criză, avem nevoie de parteneriat. Nu aş vrea să constatăm la sfârşitul anului că bugetul de stat să fie în situaţia de a nu putea plăti salarii, pensii. Banii trebuiesc circulaţi aici", a mai spus preşedintele.  

"Vom ieşi din criză atunci când aceasta se va sfârşi la nivel mondial ", aceasta este aprecierea şefului statului în legătură cu ieşirea din criză a României, timp în care "Trebuie să cheltuim cât mai puţini bani pentru a ieşi din criză", în condiţiile în care "Obiectivul nostru este de a micşora cât mai mult efectele crizei". 

Preşedintele a promis la finalul întâlnirii că "După ce se dă drumul la bani, voi merge pe şantier".